Geir Friberg er daglig leder i Radio Grenland
Radionyheter

Formidabel økning for lokalradio i Telemark

Telemark er et av flere fylker der lokalradio har hatt en enorm framgang det siste året. Den siste kvartalsrapporten viser en vekst på 140 %.

Den totale radiolyttingen har gått ned med 10 % i Telemark, fra 72 i fjerde kvartal 2016 til 65 % i fjerde kvartal 2017. Det viser tall som Kantar TNS utarbeider for Norsk Lokalradioforbund.

Samtidig har lokalradio økt fra 10 % til imponerende 24 %. Alle tallene gjelder  daglig oppslutning i hele fylket. I mellomtiden har altså rikskanalene slått av sine FM-sendere, mens lokalradioene fortsetter på FM.

NRK har mistet mer enn 20 % av sine lyttere og går ned fra 56 % til 43 %. NRK distrikt med P1 har gått ned fra 36 % til 24 %.

Det betyr at lokalradio i Telemark har like mange lyttere som NRK Telemarkssendinga. 

Dette gleder Geir Friberg, som er daglig leder for den største lokalradioen i Telemark, Radio Grenland:

– Vi har nok fått stor drahjelp av den nasjonale slukkingen av FM, lytterne er ikke veldig begeistret for tvangsflytting over på DAB. DAB oppleves som dyrt i innkjøp, spesielt til bil, samtidig som FM alltid har stått sterkt hos lytterne. Mange har også prøvd DAB og opplever vel dekning og kvaliteten som dårligere enn FM.

Men, Friberg tror ikke de har fått lytterne gratis, men at både Radio Grenland og andre lokalradioer i Telemark faktisk lager god lokal radio som lytterne gjerne vil ha:

– Når så vi i lokalradio i Telemark i tillegg lager bra radio med variert musikk krydret med lokalstoff så tror jeg lytterne velger oss fremfor store investeringer i ett produkt som dessverre ikke er godt nok i ett utfordrende topografisk fylke som Telemark. Når Radio Grenland har bedre dekning på FM helt opp til Tinnsjøen/Seljordsvannet enn NRK da føler vi oss litt stolte, sier han til lokalradio.no.

Den siste kvartalsrapporten viser at det er Radio Norge som har tapt mest av de fem store nasjonale kanalene. Radio Norge går fra 16 % oppslutning i fjerde kvartal 2016 til bare 6 % i fjerde kvartal 2017.

P4 går ned fra 17 til 10 %, NRK P3 fra 13 til 7 % og NRK P2 fra 8 til 6 %.

Sjefen for Radio Grenland tror at lytterfremgangen for lokalradio og er optimist med tanke på fremtiden:

– Vi tror fremtiden er lys for oss i Radio Grenland. Vi har masse nye lyttere og ikke minst mange fornøyde annonsører. Vi jobber med å forbedre og forsterke dekningen vår på FM slik at lytterne skal få ett godt og stabilt radioprodukt uansett hvor de ferdes i Telemark. Akkurat nå jobber vi med bedre dekning mellom Bamble og Kragerø og satser på at dette er på plass før sommeren. Å kjøre med Radio Grenland på FM radioen i bilen fra Kragerø til Heddal er målet.

Nå mangler det bare at Statens Vegvesen åpner for at lokalradio i Telemark kan overta plassen i tunnelene som tidligere har vært forbeholdt rikskanalene. Da tenker jeg spesielt på sikkerheten til de 50% som fortsatt kun har FM installert i bilen, sier Geir Friberg til lokalradio.no.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar