DAB-radio Pure Evoke D4 Foto: Pure
Radionyheter

Misnøyen med DAB øker

Et solid flertall av befolkningen er negative til DAB. Det kommer fram i en fersk undersøkelse. Det er faktisk flere negative nå enn i 2017!

57 % av nordmenn er negative til at FM ble slukket og erstattet med DAB. Det kommer fram i medieundersøkelsen, laget av Respons, for Nordiske Mediedager.

27 % av de spurte stilte seg positive til digitaliseringen, mens 16 % svarte vet ikke. Det var 802 spurte.

Det betyr at misnøyen med DAB faktisk har blitt større det siste halvåret. I en undersøkelse Ipsos lagde for Dagbladet i desember var 56 % negative til DAB, mens 31 % sa seg positive.

I medieundersøkelsen 2018,  som er laget i perioden januar til mars, er det folk i Nord-Norge og på Vestlandet som er mest negative til FM-slukking, over 60 %.

Det er innbyggere i Trøndelag som er relativt sett mest fornøyd, 37 % sier seg positive. Det er dog fortsatt flere som er negative, 43 %.

Når det gjelder parti-tilknytning, så er det Rødt-velgere og Frp-velgere som er klart mest negative til DAB, hele 76 % og 71 % av partienes velgere er skeptiske til FM-slukkingen. De minst negative er velgere av Miljøpartiet De Grønne og Krf. Men, i begge tilfeller er det svært mange som har svart vet ikke.

Undersøkelsen viser også at mange fortsatt ikke har anskaffet seg DAB-radio. Hele 28 % av de spurte svarer at de ikke har DAB. 33 % har anskaffet seg en slik radio, 37 % har flere i huset.

Her ser vi et klart skille i aldersgrupper. Under 30 år svarer hele 43 % at de ikke har DAB og mellom 30 og 45 år er det 39 % som svarer det samme. Over 45 år er det få som ikke har anskaffet seg en eller flere DAB-radioer.

Geografisk er det Oslo og Akershus som er en definitivt største DAB-frie sonen. I hovedstadsregionen er det 40 % som svarer at de ikke har skaffet seg DAB.

Ikke overraskende er Rødt på partitoppen av folk som ikke har anskaffet seg DAB (44 %), SV-tilhengere er nest mest negative på 36 %.

Medieundersøkelsen viser også hvordan journalistene tenker og de er tydeligvis litt mer positive til DAB enn befolkningne generellt.

30 % av de spurte journalistene sier seg fornøyd med FM-slukkingen, mens 44 % mener det var negativt. 25 % svarer vet ikke.

23 % av journalistene har ikke gått til anskaffelse av DAB, mens 77 % har en eller flere slike apparater.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar