Radionyheter

Fortsatt to millioner biler uten DAB

Det er stadig flere biler med DAB-radio her i landet, men installeringen går neppe så raskt som de nasjonale kanalene hadde håpet.

38 % har DAB-radio i bilen nå i juni 2017. Dette tilsvarer 1 million nordmenn, ifølge tall fra Digitalradioundersøkelsen som Kantar TNS utfører, men som blir presentert av Digitalradio Norge.

Ifølge SSB er det mer enn tre millioner biler på veiene, så det betyr at det fortsatt er over 2 millioner biler som ikke har DAB og som derfor etter hvert kun vil få lokalradio å høre på.

På den annen side er det selvsagt en del bileiere som har gått til det skritt å kjøpe DAB-radio. Ved slutten av fjoråret ble det sendt ut tall om at sju av ti ikke hadde DAB i bilen.

Når det gjelder plattformen folk lytter på, er FM fortsatt overraskende stor, selv om NRK, P4 og Radio Norge er godt i gang med å slå å sine FM-sendere. Faktisk er det mer enn halvparten av befolkningen som fortsatt hører på FM, ifølge digitalradio Norge.

I følge den siste Digitalradioundersøkelsen er det 73 prosent av alle radiolytterne som nå hører digital radio hver dag. Dette tilsvarer mer enn 2 millioner nordmenn. DAB er den mest brukte digitale plattformen for radio. 62 prosent oppgir å bruke DAB, 22 prosent bruker nett og 12 prosent bruker tv-mottageren for å høre radio. 52 prosent bruker FM.

Prisen kan være noe av årsaken til at mange venter med å bytte ut bilradioen.

VG har snakket med Erik Johnsen fra Brumunddal som spurte sin nærmeste VW-forhandler hva det ville koste å installere DAB+ i sin Golf Plus fra 2010. Han fikk han til svar at det ville komme på over 10.000 kroner å bytte hele radioen.

– Jeg fikk hakeslepp! Ny radio er helt utelukket. Mulig jeg går for en adapterløsning med synlige ledninger, selv om det ikke blir vakkert. Jeg ble også forespeilet en enkel løsning til 1990 kroner pluss montering, sier Johnsen til VG.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar