Jan Johnsen i studio til Radio Bardufoss
Radionyheter

Forventer stor lyttervekst for egne lokalradioer

Når de nasjonale kanalene nå forlater FM-nettet i Troms, forventer radioeier Jan Johnsen en betydelig lyttervekst for egne kanaler.

Johnsen eier og driver en rekke lokalradiostasjoner i Nordland og Troms. Deriblant Radio Tromsø og Radio Bardufoss som begge er heleid av Johnsen Gruppen AS. Han har, via morselskapet, også betydelig eierandeler i Radio 3 Bodø. Alle hans radiostasjoner fortsetter med sendinger på FM.

– Ja, det blir ingen total FM-stopp i Troms. Vi fortsetter jo på FM, både i Tromsø og Bardufoss. Vi utvider også dekningen vår, ettersom vi får overta noe mer sendekapasitet fra Norkring. I praksis betyr det at det blir litt bedre dekning for Radio Tromsø, og at vi vil nå ut til Hansnes med våre sendinger, sier Johnsen til avisen Nordlys.

Han forventer en markant oppsving i lytteroppslutningen, nå når kanalene får tilnærmet FM-monopol.

– Vi forventer en betydelig vekst i våre lyttertall. Den samme veksten som lokalradioer andre steder i landet har opplevd etter FM-slukkingen. Da de nasjonale FM-sendingene ble avsluttet i Bodø i januar, eksploderte lyttertallene for Radio 3 Bodø. Dobbelttransmisjon, sending både på FM og DAB, gir oss ekstra kostnader, men vi håper jo at det vil gi grunnlag for vekst også økonomisk, sier Johnsen til avisen.

Radioeieren ønsker å være tilgjengelig på flest mulig lytteplattformer. Derfor kommer alle hans radiostasjoner til å sende på DAB+ i tillegg til FM og internett. I løpet av kort tid vil det igangsettes en rekke lokale DAB-sendere i de tre regionene som Johnsen har konsesjon for.

– Vi setter nå opp en DAB-sender på Fløya, og kommer ganske snart i gang med testsendinger på DAB i Tromsø. DAB betyr at vi får flere kanaler disponibelt for sendingene i både Tromsøområdet og Bardufossområdet. Vi har dialog om et samarbeid med Radio 3, 16 (riksdekkende kristen kanal, eid av Filadelfia i Kristiansand) og P7 Kristen Riksradio. Vi har også dialog med GLR, den samiske lokalradioen i Kautokeino og Karasjok, som også vil kunne sendes i Tromsø fra DAB-senderen på Fløya, forteller Johnsen til Nordlys.

Onsdag 13. desember tar NRK og de store kommersielle radiokanalene farvel til FM i Troms og Finnmark. Dermed er den tvungne DAB-overgangen i Norge, som begynte i Nordland i januar, fullendt. De aller fleste lokalradiostasjoner i Norge fortsetter på FM. Flere av disse sender parallelt på DAB og Internett.

 

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar