Lønnsomheten til lokalradioene er dramatisk forverret de siste tre årene, og i fjor gikk 66 av 108 virksomheter med driftsunderskudd. Det viser tall fra Medietilsynet.
Samlet var lønnsomheten i norske mediebedrifter på samme lave nivå i 2023 som i 2022, da den var på sitt svakeste siden finanskrisen. Det viser Medietilsynets rapport «Norsk medieøkonomi 2019–2023».
– Norske medium er inne i en mer usikker tid etter noen gode økonomiske år. For bransjen sett under ett tyder fjoråret på at den svake utviklingen fra 2022 fortsetter, sier direktør Mari Velsand.
Det er lokalradioene som har det aller tøffest og av 108 virksomheter som har levert regnskap gikk 66 med underskudd i fjor. Det bekymrer Velsand.
– Etter Medietilsynets vurdering er det viktig med økt innsikt i bidraget lokalradioene har til mediemangfoldet og en diskusjon rundt det framtidige drifts- og finansieringsgrunnlaget for denne delen av bransjen, sier Velsand i en pressemelding.
Medietilsynet vil mot slutten av året, som en del av Mediemangfoldsregnskapet, legge fram en rapport om innholdsmangfoldet i media. Her blir det det blant annet jobbet med en nærmere kartlegging av innholdet i norske lokalradioer.
Omsetningen i lokalradioene går nedover
Lokalradioene omsatte totalt for 228 millioner kroner i 2023, 9 millioner kroner eller 3,8 prosent mindre enn i 2022. Årsaken til nedgangen var reduserte inntekter med 8,5 millioner kroner i en av virksomhetene. I tillegg kommer nedgangen i inntekter som følge av innstilt drift og manglende innlevering av årsmeldinger fra noen radiostasjoner.
Bingoinntektene var i 2023 fremdeles høyere enn i årene før pandemien, men mye tyder på at størrelsen på disse inntektene er på veg mot nivået fra før pandemien. I 2023 hadde lokalradioene 75 millioner kroner i bingoinntekter mot 86 millioner kroner i 2021, en nedgang på 11 millioner kroner eller 13 prosent
Samlet hadde lokalradioene et driftsunderskudd på 18,2 millionar kroner i 2023. I virksomhetene som leverte årsmelding begge år, var driftsunderskuddet på 17,6 millioner kroner i 2023 mot 23,1 millioner i 2022. Forbedringen skyldes imidlertid blant annet regnskapsmessig ettergivelse av gjeld i en nisjeradio og nedskriving av eiendeler. Dette har ikke noe med driften å gjøre og Medietilsynet konkluderer i sin rapport med at driften er like ulønnsom som året før.
De nasjonale kommersielle radiokanalene kan vise til enda et år med økte reklameinntekter. De hadde en vekst i slike inntekter på 5,7 prosent fra 2022 til 2023, noe som bidrar til at denne delen av bransjen, P4 og Radio Norge med tilleggskanaler, fikk en solid driftsmargin på 21 prosent i fjor.