Foto: Pixabay
Radionyheter

Frekvensforum skal diskutere FM-frekvensene

Nkom inviterer til Frekvensforum i Lillesand 20. september. Temaene blir blant annet frekvenser til 5G og hva man kan bruke FM-frekvensene til i fremtiden. 

Frekvensforum er en møtested for de som er opptatt av radiokommunikasjon og for aktører  som er opptatt av utviklingen i frekvensmarkedet i Norge. Under årets frekvensforum vil framtiden for FM stå på programmet:

– Det nasjonale FM-nettet skal slukkast i løpet av 2017, men kva kan og bør FM-bandet nyttast til i framtida? Korleis kan Noreg gå i front for å leggje til rette for nye tenester i dette bandet? Vi tar diskusjonen på Frekvensforum.

Det skriver Nkom i sin invitasjon til Frekvensforum, som avholdes 20. september i Lillesand. Det endelige programmet kommer i august.

Hovedtema på konferansen blir likevel ikke FM, men 5G, som nå kommer for fullt skal man tro programmet til Frekvensforum:

– Eit hovudtema i år vert korleis ein skal leggje til rette for frekvensbehova for neste generasjon mobilnett (5G). Frekvensar er ein avgrensa naturressurs, så korleis kan vi møte det stadig aukande behovet for meir spektrum til mobilt breiband og 5G-tenester og samstundes ta vare på eksisterande tenester?

HER KAN DU LESE MER OM FREKVENSFORUM

Når det gjelder den fremtidige bruken av FM hadde sjefingeniør Tore Lunestad i Nkom et foredrag om dette på landskonferansen til Norsk Lokalradioforbund i april.

Der fortalte Lunestad blant annet at Nkom kommer til å utrede hva de ledige frekvensene til NRK, P4 og Radio Norge faktisk kan brukes til. Det eksisterer mange idèer og forslag, men ingen ting er bestemt, fortalte sjefingeniøren.

Av forslagene han ramset opp er blant annet å bruke FM til samband og internett. Han nevnte også maritimt bruk, f.eks maritimt bredbånd, flysikring og radioamatører.

Trådløst utstyr bruker allerede FM-båndet og vil fortsette med det. Dette utstyret kan bare sende noen meter og har max tillatt styrke på 50 nanoWatt.

Lokalradio står også på listen til NKom, når det gjelder mulig bruk av FM etter 2022, men Lunestad påpekte at de sålangt har regnet med at lokalradio forsvinner fra FM etter det.

Lokalradioene trenger sine FM-frekvenser, kom nærmest unisont fra salen, da Lunestad snakket om frekvensbruken.

Når det gjelder spørsmålet om når FM-båndet blir ledig, var Lunestad klar på at helt ledig blir ikke FM før også nabolandene slår av sine FM-sendere. Men, så langt er det ingen konkrete planer om det i våre naboland.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

3 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Håper de som administrerer FM slukkingen faktisk slår av FM senderne og ikke lager kluss for oss som heller lytter til Danske og Svenske FM- sendinger. Kjenner jeg lusa rett setter de på en støysender som sovjetstaten forsøkte seg med blandet hell i forrige århundre.

  • Hei.
    De som har gamle FM-radioer vil også bruke FM-båndet til å sende internettradio til sine Fm-radioer hjemme.
    Dette fordi DAB har dårlig bitrate og derfor ikke lyder godt på musikk.
    Å få spesiellt utstyr for bare et Norsk marked for FM 4G og 5G kan bli en dyr affære.

  • Det är ju helt galet om Nkom tror att det skulle tillverkas mottagningsutrusting för mobilt bredband, maritimt och annat för 88-108 MHz enbart för en mikroskopisk marknad som Norge. Den som i Norge tror att FM-bandet behövs eller kan användas för annat än radio vet lika lite om världen som Trump. Detta är så dumt att det inte ens behöver diskuteras…