Illistrasjon Foto: Pixabay
Radionyheter

Frykter FM-slukking kan føre til farlige situasjoner i trafikken

Både politiet og Trygg Trafikk frykter at rikskanalenes slukking av FM-sendere kan føre til flere farlige situasjoner i trafikken. Denne gangen er det økt bruk av hodetelefoner som er i fokus.

Fortsatt er det svært mange biler her i landet som ikke har DAB-radio installert. Derfor er det mange som tyr til uortodokse løsninger som å koble mobilen til bilens høytalere og streame radio via internett.

Det som bekymrer trafikkekspertene er at enkelte går over til å høre på radio eller musikk via hodetelefoner i stedet for å bruke bilens høytalere og dette kan være trafikkfarlig, ikke minst om man er sjåfør i en bil.

– Politiet ser helt klart et farepotensiale med å ha på hodelefoner både når man går ute i trafikkbildet som fotgjenger, men også når man har på disse som bilfører, sier politioverbetjent Krister Hoel i Trafikkorpset for Oslo politidistrikt, til Dinside.

– Paragrafen sier at enhver som ferdes i trafikken skal sørge for at de har alle sansene sine intakt, slik at de kan få med seg farer som kan oppstå. Dette gjelder også i høyeste grad hørselen, sier han.

Trygg Trafikk er enig med Hoel og anbefaler ingen å bruke hodetelefoner når man kjører bil:

– Det er ikke forbudt å bruke hodetelefoner når du kjører, men hørselen er en viktig del av sanseapparatet i trafikken og dermed også et viktig grunnlag for god oppmerksomhet. Derfor anbefaler vi at du bruker bilens lydanlegg framfor hodetelefoner, sier  seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk. til dinside.

Johansen mener spesielt støydempende hodetelefoner kan være farlig.

– Når all annen lyd enn musikken forsvinner, kan det føre til uoppmerksomhet og søvnighet, og dermed også brudd på Vegtrafikklovens paragraf 3 om å være aktpågivende, sier han.

Lokalradio.no minner om at man de aller fleste steder i landet fortsatt kan få inn lokalradio på FM-båndet og anbefaler alle eiere til å høre på lokalradio i bilen for trafikksikkerhetens skyld!

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar