Illustrasjon Foto: Pixabay
Radionyheter

Frykter russerne kan misbruke DAB

Forsvaret innrømmer at de er bekymret for at russerne kan bruke DAB mot oss. De følger med på utviklingen, kommer det fram i en fersk avisartikkel

Det er Aftenposten som skriver om ryktene som tilsier at russerne er i ferd med å utvikle et system der de bruker radiosystemet DAB i radarsammenheng for å avkle F-35 og andre stealthflys «usynlighet».

Ifølge avisen var det i 2010, etter en militærøvelse i Tyskland flere år i forveien, at denne muligheten ble kjent. Siden har det vært liten oppmerksomhet rundt påstanden om at Russland utvikler en VHF-radar som bruker DAB som «radarskygge», og som gjør stealth-flyet F-35 synlig.

Overfor Aftenposten bekrefter Cyberforsvaret at «påstanden og bekymringen er kjent». Også Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er kjent med problemstillingen.

Sjefen for kampflyprogrammet i Forsvarsdepartementet, generalmajor Morten Klever, sier at Norge følger utviklingen rundt DAB- og lignende problematikk.

– Før eller siden vil Stealth bli «kontret». Men modenheten i det som utvikles akkurat nå, utgjør ingen trussel. En ting er å spore noe på 40 km avstand. F-35 vil aldri befinne seg så nær et mål, sier Klever til avisen.

LES HELE SAKEN I AFTENPOSTEN

Tidligere denne uka hadde avisa også en annen sak om DAB og forsvaret av Norge. NATO ønsker seg de samme frekvensene som DAB sendes på i Norge. Dette kan føre til at DAB-signalene kan forsvinne, både i krig og i fred.

Kommunikasjonssjef Knut Granhagen i Cyberforsvaret bekrefer overfor Aftenposten at NATO nå sterkt oppfordrer til å reservere frekvensområdet 225 -240 for det som kalles «primær bruk».

Norsk riksdekkende DAB opererer i frekvensbåndet 230 – 240 Mhz.

De aller fleste lokalradioene her i landet sender fortsatt på FM

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar