Nordland Foto: pixabay
Radionyheter

Fylkespolitikerne i Nordland liker ikke FM-slukking

Etter planen er Nordland det første fylket som får merke at rikskanalene slukker sine FM-sendere i januar neste år. Men, nå får fylkestinget i Nordland saken på bordet, og mange av fylkestingspolitikere er allerede skeptiske. 

I forrige uke skrev lokalradio.no om Rødt-politiker Per-Gunnar Skotåm, som har sendt en interpellasjon til kommunestyret i Fauske angående FM-slukking. Nå viser det seg at den samme interpellasjonen også er sendt til Fylkestinget i Nordland, der den sannsynligvis blir behandlet i løpet av mars.

“Hvordan ser Fylkesråden på disse utfordringene og vil han engasjere seg overfor NRK, de sentrale og regionale politiske myndigheter for å ivareta opprettholdelse av FM nettet ytterligere framover og ihvertfall til 2023?” Heter det i konklusjonen av interpellasjonen.

Det Skotåm sikter til er blant annet følgende: “. Man påtvinger innbyggere som  allerede har en rekke radioer en unødvendig kostnad til nye radioer eller oppgraderings apper til de gamle. ” og “Nærradioene kan risikere å forsvinne for de flestes vedkommende. Dette er et lokal kulturproblem og et demokratiproblem.”

Les hele interpellasjonen til kommunestyret i Fauske: Rødt-politiker vil bevare FM-nettet

– Jeg ble oppmerksom på dette etter en henvendelse til meg på Facebook fra miljøet i Sulitjelma Hytteforening, forteller Skotåm til lokalradio.no. – De var urolige for at radiodekningen i Sulitjelma fjellene ved innføring av DAB+ med ca. 600 hytter og fritidsboliger og rundt 200 husstander i Sulitjelma, forteller han.

– Underveis gikk det opp for meg at nærradioene er truet ved at de får en uforholdsmessig stor investeringskostnad for å oppgradere seg til DAB+ noe som truer framtida til et viktige lokale kulturkanaler som nærradioene jo er, fortsetter Skotåm.

Per-Gunnar Skotåm er gruppeleder for Rødt i Nordland og  har allerede luftet saken i et møte med Fylkesrådet og omtrent halve Nordlands-benken: – Det ble en interessant meningsutveksling og desidert den saka hvor flest tilstedeværende tok ordet. Alle som en dro i samme retning-Misnøye med slukking av FM nettet som sees på som unødvendig så tidlig, opplyser Skotåm.

 – Det ble også brakt inn nye momenter som muligheten til å varsle befolkninga ved alvorlige hendelser over radio, samt at hundretusener av bilturister til Norge vil få tause radioer om de kommer fra land hvor dette skiftet kommer først om 4-5 år, sier han til lokalradio.no.
Radio Salten overfører det aktuelle kommunestyremøtet i Fauske torsdag 11. februar. Fylkestingsmøter i Nordland streames som oftest på nett-TV.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Dette blir vanskelig for turister som kommer her ikke lenger kan bruke sin radio. Jeg mener at senderene ikke bør legges ned. Da bør jo alle få et radioapparat som fungerer gratis. Sverge gikk jo tilbake på den avgjørelsen om nedlegging. Det er også ting i beredskapen som katastrofe alarm som blir aktivisert via FM. Go funksjonen i Bilnavigasjon går vel også på frekvenser og kanaler på disse båndene.

  • DAB-RADIO – ET TEKNISK BLINDSPOR

    Norge velger en teknologi som få andre land vil benytte.
    Miljøpolitikerne innfører miljø-avgifter i hytt og pine for å melke befolkningen. Ved innføring av DAB vil det genereres store søppelberg med ubrukelige radioer, selv om radioene er helt OK.

    Politikere: Vend i tide, det er ingen skam å snu.