Nils Martin Kristensen er ansvarlig redaktør for GLR - Guovdageainnu Lagasradio
Radionyheter

GLR må kutte i driften

Den samiske lokalradioen GLR i Finnmark varsler at de må kutte i driften neste år. Det betyr færre faste sendinger, men lokalradioen har likevel tro på fremtiden.

Guovdageainnu Lagasradio, GLR, har i flere år slitt med sviktende inntekter, og har redusert utgifter på alle bauger og kanter.

– Ved utgangen av 2017 ser vi at også vi må ty til drastiske tiltak for å klare oss i et stadig tøffere marked. Vi er dermed i samme situasjon som mange andre lokalradioer i Norge, som må nedbemanne på grunn av dårligere økonomi, sier ansvarlig redaktør Nils Martin Kristensen.

GLR må derfor redusere lønnsutgiftene, og kutter derfor sendingen én dag i uka; på fredag. De to ansatte har selv foreslått denne løsningen for å ikke risikere at radioen må legges ned. Fra og med januar neste år sender vi fire dager i uka.

– GLR har alltid hatt den filosofien at vi skal lage lokale nyheter hver eneste ukedag, og speile samfunnet rundt oss. Derfor er det trist at vi ikke lenger kan utføre vårt oppdrag like bra som føler oss forpliktet til, sier Kristensen.

Han påpeker at det er særlig to ting som har satt GLR i denne situasjonen:

– Eksterne lydproduksjoner for NRK Sápmi og andre, som vi har hatt mange av tidligere, har tørket nesten helt inn. Dette var inntekter vi hadde basert oss på, særlig siden Stortinget våren 2016 vedtok at NRK skal bruke mer (lokale) eksterne produsenter til sine produksjoner, både for radio og tv, samt at vi har produsert flere prosjekter for dem tidligere med godt resultat.

Fra 2017 fikk GLR fast driftsstøtte fra Sametinget på 320 000. Dette er vi takknemlig for, men det ga ingen løsning for oss på lang sikt. Derfor ba vi om en økning til 550 000 fra og med 2018, men dessverre fikk vi ikke gjennomslag for det, forteller GLR-sjefen.

– Ellers er det å si om våre inntekter at bingoinntektene er ganske jevne, men går svakt nedover, mens reklame- og sponsormarkedet i vårt område er helt marginalt. Medietilsynets støtte, som tidligere var på 100 000 for etniske lokalradioer er redusert til 50 000 pr år. Dette er ikke store penger, men det merkes hos oss.

GLR er likevel innstilt på å gjøre det vi kan for å lage god radio i fortsettelsen også.

– Vi vil fremover fortsatt jobbe hardt for å få en bedre finansiering på drifta vår, slik at vi kan komme tilbake med full tyngde, og håper på å finne en bedre løsning i løpet av neste år, avslutter Kristensen

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar