GPS (illustrasjon)
Radionyheter

GPS slo ut DAB-nettet

I januar ble det stille på DAB-nettet. Årsaken var en teknisk feil med GPS-systemet. Eksperter advarer at dette kan gå utover beredskapen i Norge. 

Det var Radio Metro som opplevde feilen da de fikk melding om at det var stille på DAB i Oslo og Akershus. Men, kanalen kunne ikke finne noen feil noe sted.

Forklaringen kom først senere. det amerikanske flyvåpenet, US Air Force, bekrefter overfor BBC at en teknisk feil satte deler av det globale posisjonerings-nettverket gps ut av spill i det aktuelle tidsrommet.

Hva har dette med DAB å gjøre? Jo, DAB bruker gps for å synkronisere signaler fra ulike sendere slik at de fremtrer likelydende i et større område. Dersom gpsnettet forstyrres, går dabsendingene i ball. Dette skjedde også i Storbritannia på samme tid som i Norge.

– Vi skjønte ingenting. Vi fant ingen feil på de generelle sendingene, sier teknisk sjef i Radio Metro, Eivind Engberg til Dagens Næringsliv.

Fra neste år skal dette systemet altså være enerådende for beredskapen i Norge, når rikskanalene stenger sine FM-sendere.  Stortinget har bestemt at NRK P1 skal være sentral i beredskapen, men kan altså bli lammet av et GPS-brudd i USA:

Professor Torleiv Maseng ved Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller utenfor Oslo mener det ikke er tvil om at eventuelle gpssammenbrudd, som det i januar, betyr trøbbel for dabdekningen.

– Gps brukes for at alle dabsendere skal sende samtidig over hele landet. Det som skjedde i Storbritannia vil skje her. En feil i gpsnettet gjør oss sårbare,
sier Maseng til DN.

Et såkalt digitalt sårbarhetsutvalg under ledelse av professor Olav Lysne overleverte sist høst regjeringen en utredning som gir slukkepolitikken det glatte lag.

«Det er utvalgets oppfatning at beredskapshensyn i liten grad er vurdert i forbindelse med avviklingen av fmbåndet. Utvalget ser dette som et eksempel på at myndighetene i for liten grad vurderer sikkerheten i tilknytning til større samfunnsmessige endringer i struktur, organisasjon og teknologi», heter det blant annet i utredningen.

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

3 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Kan man även med framgång “synkronisera” DAB-sändarna på något annat sätt än med GPS ?? GPS sattes i drift 1994. 1995,då de första DAB-sändningarna gjordes i flera länder,kanske GPS var så nytt,att man i början hade en annan metod för att”synkronisera” DAB sändarna i tex.ett singelfrekvensnät. Kanske det finns ett sätt att få tillförlitliga DAB-utsändningar – även om GPS råkar”lägga av”eller stängas av. – Något att fundera över-.

    • GPS-problemene slo jo ikke ut DAB-nettverket til Norkring – bare det som kjører på så lavbudsjett at de ikke har tatt seg råd til noen backup-løsning.

      Hvis du spør om “Hvordan kan vi sikre oss, uten å ta kostndene til en backup-løsning? er svaret: Bordet fanger.

      Hvis spørsmålet er: Hvilke backupløsninger finnes?, da er det bare å peke mot Norkring og NRKs sendere.