Banner for World Radio Day 2020
Radionyheter

Gratulerer med dagen, radiofolk!

Gratulerer, i dag er det verdens radiodag! I år det mangfold som er tema for markeringen. Dagen understreker hvor viktig radio er. 

Verdens radiodag er en FN-dag for markering av radiokringkastingens betydning. Dagen markeres 13. februar. Gjennom verdens radiodag oppmuntres det til internasjonalt samarbeid mellom kringkastere, fremme av informasjonsfrihet og ytringsfrihet i radio.

Dagen ble etablert etter at FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) i 2011 sluttet seg til et spansk initiativ for å få 13. februar, datoen i 1946 da United Nations Radio ble vedtatt etablert, som en markeringsdag for radio. FNs generalforsamling støttet dette i desember 2012.

Mangfold i eteren

13. februar 2020 er det mangfold på radio som står i fokus, både internt og eksternt. Dette skriver FN om WRD 2020:

– UNESCO calls on radio stations to uphold diversity, both in their newsroom and on the airwaves.

For UNESCO er det viktig med mangfold i radiobransjen. Dette betyr at de promoterer en blanding av private og offentlig radiobedrifter, og et mangfold i forskjellige typer programmer. Det er også viktig med mangfold i hvem som lager radio slik at alle i samfunnet blir representert, og at man kan nå ut til flere målgrupper.

Radio er det kjappeste mediet

Radioen er det mediet som kjappest når det største publikumet globalt. 94 prosent av alle voksne hører på radio hver uke. I en krisesituasjon eller ved naturkatastrofer er radioen det mediet som når ut med informasjon. Derfor kan radio også redde liv.

FN markerer en egen radiodag for å bevisstgjøre folk om hvor viktig radioen er som kommunikasjonsverktøy. I mange utviklingsland har man ikke like god tilgang til Internett, og da er radioen en god måte å spre viktig informasjon på. Radio kan også være et godt verktøy for ytringsfrihet og demokrati ved å gi rom for ulike meninger.

Nøkkeltall

  • Det finnes mer enn 800 millioner radioapparater i utviklingsland.
  • 75 prosent av husholdninger i utviklingsland har tilgang til radio.
  • Det finnes 44 000 radiostasjoner verden over.
  • Det er 4,78 milliarder mobiltelefoner i verden, og disse kan også fungere som en radiomottaker.
  • Fortsatt er 3,8 milliarder mennesker uten internettilgang.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar