Raymond Elde blir intervjuet på TV2 Foto: Radio Nordkapp
Radionyheter

Hackingen av Radio Nordkapp på TV2

Det at en lokalradio har blitt hacket er tema for en sak på TV2. – Det var tungt de første dagene, sier radiosjefen. 

Det var i begynnelsen av september at Radio Nordkapp ble offer for profesjonelle hackere. Hele nettverket, alt av program, lyder og bilder, ble satt ut av spill.

– Vi har mistet alt, fra kjenningen til revymusikk, innslag og reklamelister. Det sa kringkastingssjæf Raymond Elde den gangen.

Saken følges nå opp av TV2 i en sak der det går fram at nettkriminaliteten har økt med 72 prosent i Norge sammenlignet med samme tid i fjor.

– Nå har jeg fått så lange passord at jeg er blitt «hautoillat», sier redaktør Raymond Elde i Radio Nordkapp.

– Vi ble utsatt for et løsepengevirus som krypterte alt, både lyd- og dokumentfiler og backup. Så vi måtte begynne på null igjen. Heldigvis fikk vi hjelp, sier Elde til TV 2.

Datainnbruddet ble politianmeldt, og store deler av inventaret måtte oppgraderes med nytt utstyr.

– Alle som blir rammet av noe slikt, må være forberedt på å være 2-3 uker uten internett. Det vil nok gå år før vi er fullstendig tilbake, sier kringkastingssjefen til TV2.

Radio Nordkapp er bare ett av ofrene for en form for kriminalitet som rammer døgnet rundt, over hele landet.

Mediebedrifter, offentlige bibliotek, kommunale og statlige IT-systemer er blitt rammet av hackere det siste året, melder TV-kanalen.

LES HELE SAKEN PÅ TV2.NO

Trolig har de som hacket seg inn i systemet, og som krevde løsepenger, fulgt med på rutinene til Radio Nordkapp-redaksjonen en stund, skrev ifinnmark.no om saken.

Lokalradioen klarte å få stablet radiobingoen på lufta bare dagen etter hackingen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.