Oslo Rådhus. Pixabay
Radionyheter

Halvparten hører ikke på radio i hovedstaden

Bare 51,4 % av befolkningen i Oslo-området hører på radio i løpet av en gjennomsnittsdag. Lokalradio gjør det imidlertid ganske ålreit i hovedstaden, til tross for svært vanskelige rammevilkår. 

Lyttertallene for Oslo og Akershus er deprimerende lesning for lineær radio. I fjerde kvartal 2020 hadde radio totalt i dette området en daglig oppslutning på såvidt over 50 %, nærmere bestemt 51,4 %. Det viser tall som Kantar utarbeider for Norsk Lokalradioforbund. Tallene er gruppert etter tidligere fylkesinndeling.

Dette er en nedgang på 3,1 prosentpoeng sammenlignet med fjerde kvartal 2019. Tallene inkluderer både riksdekkende og lokale radiostasjoner.

Dersom denne utviklingen fortsetter vil det være færre enn halvparten av Oslo-områdets befolkning som hører på radio daglig allerede i løpet av inneværende år.

I forbindelse med at riksradioene slukket sine FM-sendinger i 2017 vedtok Stortinget også et forbud mot kommersiell lokalradio på FM i Oslo-området. Man skulle derfor tro at det er få som hører på lokalradio, men tallene viser noe annet.

7,8 % av befolkningen hører daglig på lokalradio i Oslo og Akershus, viser tallene fra Kantar. Det gjelder da både kommersielle stasjoner som Radio Metro og nisjestasjoner som Radio Latin-Amerika.

Da er det mer underlig at NRK Østlandssendingen nærmest er usynlig på lyttertallene, med en daglig oppslutning på bare 12,7 %, en nedgang på 1,7 prosentpoeng på ett år.

P4 går også nedover i hovedstaden, med en daglig oppslutning på bare 10,2 % i 4. kvartal 2020, mot 11,4 i samme periode året før.

Lyttertallene viser også en klar overvekt av eldre lyttere i hovedstaden, spesiellt god er oppslutningen over 50 år. Både P4, lokalradio og Radio Norge har høyest oppslutning mellom 50 og 59 år.

Generellt treffer P4 over 40 år, mens lokalradio treffer bredere enn alle andre kanaler og har nogenlunde jevn oppslutning i alle aldersklasser over 30 år, i Oslo og Akershus.

Dette gjelder da faktiske antall lyttere. Ser man på andeler er lokalradio desidert størst av alle under 19 år og nest største kanal mellom 20 og 29 år. Her er NRK Petre størst. Dessverre er det bare 33,3 % av de mellom 20 og 29 år som hører på radio, under 19 år er vi nede på 23,5 % i landets største lytter-region.

Til sammenligning er det 72,1 % av de over 70 år som hører på radio hver dag.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.