Tyrifjord Radio har rukket å bli 40 år. Redaktør Gunnar Jørgensen har vært med siden starten og beskriver seg selv som den siste mohikaner! Visste du at Tyrifjord Radio har satt Norgesrekord i lang sending?
Det var om kvelden den 25. mars 1985 at Tyrifjord Radio hadde sitt første offisielle radioprogram, men det var mye som skjedde før det:
– Vi hadde verken utstyr, lokaler eller økonomi til å komme i gang med radiosendinger, men da Tyrifjord videregående skole fikk konsesjon som øvingsradio (24/7) fikk vi også anleggskonsesjon. Det forteller Gunnar Jørgensen.
– En som arbeidet ved det lokale kraftverket hjalp oss med å skaffe en multikabel som delvis ble gravd ned i bakken og delvis i stopler opp til nærmeste topp.
Sender ble anskaffet og montert i en isolert kasse som ble plassert på veggen til det huset som lå nærmest bakketoppen ovenfor skolen, og antennen ble passert i toppen av et grantre etter at den øverste toppen var kuttet.
– Studio hadde vi i to små rom i skolens bomberom, og der var vi til vi fikk bygget studio inne i et klasserom ved gymsalen, forteller Jørgensen.
Var tidlig ute med kreative løsninger
Tyrifjord Radio var tidlig ute med å tenke litt annerledes enn andre lokalradioer og satset tidlig på to timers sendinger som gikk i reprise hele døgnet slik at folk kunne høre på det når de ville. Bakgrunnen var tall som viste at en gjennomsnitts-lytter hørte på radio i cirka 2 timer daglig.
– Vi hadde nyheter, temaprogrammer, «tanker idag» (andakt) og musikk. Musikkutvalget skulle ikke være pop/rock som de fleste lokalradioer kjørte på den gangen, og det har vært et smart valg siden folk flest ikke foretrekker populærmusikken. Selv blant ungdom har det alltid vært mange unge som har foretrukket klassisk framfor pop/rock, forteller radioveteranen.
Fra 1980-tallet og fram til i dag har det vært en eksplosjon av medietilbud i alle mulige kanaler og konkurransen er stor, men redaktøren beskriver Tyrifjord Radio som fortsatt den eneste kanalen som tilbyr variert, men «easy» musikk og gode temaprogrammer. Lokalradioen har en kristen tilnærming for lytterne i Hole kommune.
– Men den «entusiasmen» vi hadde i begynnelsen er ikke lett å finne lenger. Og vi har vært nødt til å kutte ut avgiftspliktig musikk siden økonomien ikke tillater det, noe TONO og GRAMO har akseptert. Likevel har vi variert musikk i et litt begrenset utvalg, forteller Jørgensen til lokalradio.no.
Lokalradioen har fortsatt samme programprofil som da de startet radioen, men sender ikke lenger nyheter lenger. Kanalen har også endret eierstrukturen de siste årene.
– Siden den opprinnelige eieren var en videregående skole, hadde vi en god del elever som var med å lage radioen. Fra januar 2021 kunne ikke Tyrifjord videregående skole lenger drive radioen og en liten forening eier den nå. Det er egentlig bare meg som driver den. Jeg er vel den siste mohikaner i denne radioen, kanskje.

Fikk Norgesrekord i lang direktesending
En av elevene, Gaute Kolnes, dro i 1986 igang det som kanskje er verdens lengste direktesending (uten avspilling av musikk eller noe fra plate eller lydbånd) der elever ved skolen leste Bibelen dag og natt i 76 timer og 45 minutter. Radioen fikk bekreftelse fra Guinness Rekordbok om at det i hvert fall var Norgesrekord, se bildet.
Gunnar Jørgensen har selv vært aktiv i Norsk lokalradioforbund, eller «Norsk nærradioforbund» som det het de første årene.
– Det skjedde et girskifte da det ble tillatt med reklame som gjorde at forbundet ble mindre relevant for ideelle radiostasjoner. Jeg husker Ole Gjems Onstad som fikk fram en brukbar løsning med TONO. Både TONO og GRAMO reiste rundt på forbundets møter og presiserte sin tolkning av opphavsrettslovgivningen, noe de kommersielle aksepterte og forhandlet fram økonomisk kompensasjon som var akseptable for dem. Men det hjalp nok ikke de radioene som ikke lykkes å tiltrekke seg reklame. Der har vi lykkes, men uten forbundets hjelp, sier Jørgensen.
Bursdagen ble markert på den faktiske datoen, 25. mars 2025, med kake i studio. Invitert var representanter fra ulike organisasjoner som var medvirkende til at Tyrifjord Radio hadde økonomi og lokaler til å komme i gang med radiosendinger.