DAB-radio Pure Evoke D4 Foto: Pure
Radionyheter

– Hele Norge er skremt til å kjøpe avleggs radioer

Nok en avis tar til orde for at det er meningsløst å slukke FM med tvang. Denne gangen er det Astrid Meland i VG, som mener DAB allerede er gammeldags i kommentaren: – Hele Norge er skremt til å kjøpe avleggs radioer

– I de superfancy sportsbilene Tesla er det DAB-radio. Men selv om du kjører midt i Norge, der det skal være dekning, faller radioen ut stadig vekk, slik starter kommentaren til Meland i VG. Og i en sarkastisk oppfølging skriver hun videre:

– Tesla fikset det med en oppdatering som gjør at radioen automatisk slår over fra DAB til FM når signalet blir dårlig.

Meland har fått med seg at radiobransjen har snakket om DAB i mange år og trekker ikke akkurat fram det som et pluss:

– Da DAB ble funnet opp på 1980-tallet virket det smart å erstatte FM. DAB skulle gi flere kanaler, bedre lyd, mindre skurring. Men i årene som er gått er DAB blitt gammeldags. Det var uklokt å velge standard og kutte ut FM før vi visste mer om fremtidens radio.

VG-kommentatoren har tydeligvis satt seg inn i problemstillingen, også for lokalradio:

– Når FM slås av, sparer NRK mange millioner på drift av nettet. Men samtidig kan halve landet bli uten lokalradio. DAB er for dyrt å bygge ut for distriktskanaler, som må betale selv. Stasjonene sier de kommer til å satse på nettradio i stedet. Og det kunne hele Norge også ha gjort, mener Meland.

Lokalradio.no vil påpeke at de fleste lokalradioer i Norge fortsetter på FM i de neste fem årene, med unntak av kommersielle storbyradioer, som tvinges av lufta av Stortinget, av frykt for at de kan ta lyttere fra NRK.

Meland har også sett poenget med at de som var tidlig ute med å kjøpe DAB nå også blir sittende med katta i sekken:

– Det betyr at to millioner biler blir uten radio. Og 250.000 ubrukelige DAB-radioer må kastes, fordi de ikke er av den nyeste typen.

Hennes konklusjon er krystallklar og temmelig i tråd med det Norsk Lokalradioforbund har hevdet hele tiden:

– DAB betyr å bruke milliarder på å plassere ut antenner på alle fjelltopper landet rundt for å sende spesielle digitalsignaler.

Vi kunne hørt på nettradio. Men når NRK og overbeviste politikere allerede hadde brukt milliarder på DAB, så klarte de ikke å slippe taket, avslutter Astrid Meland sin kommentar i VG.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar