Hege Tepstad i Radio Metro
Radionyheter

Hvem eier hva i lokalradio?

Radio Metro og Jærradiogruppen er de viktigste eierne av norske lokalradioer. Det kommer fram i en oversikt Medietilsynet har offentliggjort

Medietilsynet har laget en rapport om eierskap i norske medier og kringkastere. Der finner man også en oversikt over eiere av lokale radiokanaler i FM og DAB basert på de eierne som har flest radiostasjoner.

Private lokalradioaktører finnes i alle fylker i landet. Basert på de tallene Medietilsynet har om konsesjonærer på lokalradio i Norge per 10. oktober 2018, er det totalt 340 lokale/regionale innholdskonsesjoner.

I januar 2017 startet den første konsesjonsperioden for lokalradiosendinger i Lokalradioblokka i DAB-nettet, og bransjen gikk gjennom store endringer som følge av digitaliseringen. En del aktører flyttet sine sendinger fra FM-nettet og over til DAB-nettet eller distribuerer kanalene parallelt på FM og DAB.

Av de 340 innholdskonsesjonene er det per 10. oktober 2018 195 FM-konsesjoner og 145 DABkonsesjoner. Det samlede antallet radiokonsesjoner er fordelt på 154 konsesjonærer. I tillegg finnes det stasjoner som distribuerer radio lineært via nettet (nettradio) og som kun trenger å registrere seg som kringkaster hos Medietilsynet.

Per 10. oktober 2018 har 70 nettradiostasjoner registrert seg hos Medietilsynet. Distribuert på DAB er det 36 konsesjonærer som har to eller flere konsesjoner (herunder anleggskonsesjoner) og 33 konsesjonærer som kun har én konsesjon til å sende lokalradio.

På FM er det 26 konsesjonærer med to eller flere konsesjoner, mens 127 konsesjonærer har kun én konsesjon. Flere aktører har innholdskonsesjoner for begge plattformer og sender parallelt på FM og DAB.

Blant stasjonene som har konsesjon finnes et bredt spekter av aktører og organisasjoner som opererer innenfor ulike sjangere og målgrupper. Blant radiostasjonene er det lokale kommersielle stasjoner, lokale nisjeradiostasjoner, student- og skoleradioer, stasjoner rettet mot etniske eller språklige minoriteter, livsynsstasjoner m.m.

Det er en stor spredning av konsesjonærer over hele landet. Ifølge årsmeldingene fra 2017 har åtte av 148 konsesjonærer seks eller flere lokale/regionale radiokonsesjoner og utgjør dermed de største aktørene i markedet målt i antall konsesjoner.

Radio Metro AS har totalt 29 lokale innholdskonsesjoner, hovedsakelig på Østlandet, og inkluderer radiostasjoner som Radio Metro, Radio Rox, The Beat og Metro Sør. De største eierne av Radio Metro AS er Exp Group AS, Svein Larsen og Venture Factory AS.

Jærradiogruppen AS har tolv lokale innholdskonsesjoner, hovedsakelig på Vestlandet og Østlandet, og inkluderer stasjoner som Radio Tønsberg, Radio Sandefjord, Jærradioen, Radio Sandnes, Radio Atlantic, Radio Ålesund med flere. Jærradiogruppen AS eies av Herman Skretting.

Hedmarksradioene AS har elleve lokale innholdskonsesjoner, hovedsakelig i Hedmark og Oppland, og inkluderer radiostasjonene Elverumsradioen, Hamarradioen, Solørradioen, Trysilradioen med flere. Hedmarksradioene AS eies av Bjørn-Martin Brandett.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar