Bilde fra den offisielle åpnigen av Radio Skjeberg på DAB+ 11. november 2015. (Foto: Radio Skjeberg)
Radionyheter

Hvem var først på DAB?

Denne uken ble det kjent at Høgskolen i Volda er tildelt 300 000 kroner fra Medietilsynet for å sette opp en DAB-sender. På sine egne nettsider proklamerer høgskolen at de dermed blir den første utdanningsinstitusjonen med DAB-sendinger. Volda er flere år for sent ute, sier Skjeberg Folkehøgskole som har sendt øvingsradio på DAB siden 2015.

– Skjeberg Folkehøyskole er den eneste skolen i landet som har egen konsesjon og sender på DAB+ i dag. Selv om Høgskulen i Volda har den viktigste høyere radioutdannelsen i Norge, må de slutte å produsere alternative fakta. Vi hadde vår første DAB-sending allerede i november 2015, sier hovedlærer Willy-André Martinsen på fagfeltet «Radio, podcast og web-TV» ved Skjeberg Folkehøyskole i et innlegg på skolens egen blogg.

I et samarbeid med Jærradiogruppen som har anleggskonsesjon på Sunnmøre har Høgskolen i Volda fått tillatelse til å sette opp en lokal sender i deres konsesjonsområde. Senderen skal opp på sendepunktet “Helghornet” i Volda og vil stå klar høsten 2017. DAB-senderen vil bli brukt til å kringkaste sendingene til Radio Volda – kanalen som journalistikkstudentene bruker når de har interne praksisperioder.

– Vi er i ein unik posisjon i Norge med ordentlig radiokanal. Andre høgskular og universitet har øvringsradioar som vert sendt på nettet, medan vi har ein eigen kanal som når ut til radioane til folk. Difor vert det ei litt anna kjensle for våre studentar, og det er også viktig for lokalsamfunnet at dei får høyre den journalistikken vi lagar. Dette viser at høgskulen er med i tida, meiner høgskulelektor og radiolærar ved Høgskulen i Volda, Jørgen Lyngvær til skolens nettsted.

Skjeberg Folkehøgskole mener denne saken viser at skolen har vært framtidsrettet i sin satsing på digitale medier. Folkehøgskolen presiserer samtidig at de to utdanningsinstitusjonene egentlig har et godt samarbeid.

-Vi har et godt forhold til Høgskulen i Volda og har hatt stor nytte av den kompetansen de delte med oss da vi besøkte dem i forbindelse med oppbyggingen av det nye radiostudioet vårt. De ønsker også at Skjeberg Folkehøyskole skal kanalisere gode studenter til dem. Det gjør vi, og flere av våre elever finner veien dit. Nå ønsker vi Volda velkommen, etter humrer Martinsen.

Radio Skjeberg som øvingsradioen kalles er medlemmer i Norsk Lokalradioforbund. Stasjonen sa nylig opp sin FM-konsesjon og kringkastes nå kun på DAB+ i Østfold.

 

 

 

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar