Norge. Illustrasjon FOTO: Pixabay
Radionyheter

I disse fylkene gjør lokalradio det best

I flere fylker er lokalradioene blant de aller viktigste radioaktørene og er større enn P4, Radio Norge og like stor som NRK distrikt. Her er en oversikt over de fylkene der lokalradio står sterkest. 

HEDMARK

Hedmark troner øverst på fylkes-statistikken for lokalradio i fjerde kvartal 2019, ifølge tall fra Kantar Media. 19,4 % av hedmarkingene slo på en lokalradio daglig i fjerde kvartal, det er bare litt mindre enn i tredje kvartal.

Lokalradio i Hedmark er sterkt dominert av Lokalradioene i Innlandet, tidligere Hedmarksradioene. I Hedmark er lokalradio like sterk som NRK distrikt, som har en oppslutning på 19,8 %. Da må man huske på at NRK har en noe bedre geografisk dekning enn lokalradio.

Lokalradio er større enn P4 ( hovedkanalen ) på 13,5 % og Radio Norge, P2 og P3 blir bare smågutter i forhold til lokalradioene i Innlandet, med en oppslutning på rundt 5 % hver.

ROGALAND

Lokalradio gjør det nesten like bra i Rogaland. Ifølge Kantar var det 17,1 % av rogalendingene som lånte et øre til lokalradio daglig i fjerde kvartal.

NRK P1 og NRK Rogaland er større, men ikke med mye. NRK distrikt oppgis til 19,4 % på denne målingen. Her må man huske på at Stavanger er et av områdene hvor flere lokalradioer ble tatt av lufta på FM med tvang i 2017, så i praksis er det meget gode tall for de lokalradioene som er igjen.

P4 oppnådde 10,5 % på denne målingen, mens NRK P2, P3 og Radio Norge alle ligger rundt 5 %. 1,7 % hørte på utenlandsk radio i Rogaland.

VESTFOLD

Vestfold inntar tredjeplassen i listen over fylker der lokalradio gjør det best. 15,4 % av befolkningen i Vestfold hørte daglig på lokalradio i fjerde kvartal, ifølge Kantar.

Nok en gang er lokalradio jevnstor med NRK distrikt på 16,0 %, men det er relativt mange som hører på utenlandsk radio i Vestfold. 2,9 % har funnet fram til det som trolig er svenske radiokanaler.

P4 gjør det relativt sterkt i Vestfold sammenlignet med Hedmark og Rogaland, men med 14,3 % er P4s hovedkanal likevel mindre populær enn lokalradio i Vestfold, som i all hovedsak består av Radio Tønsberg og søsterkanaler.

Interessant å se at P2 og P3 gjør det bedre i Vestfold enn i de to fylkene øverst på lista, med 8,0 og 7,5 %. Radio Norge får sine nærmest tradisjonelle rundt 5 %.

FLERE FØLGER TETT PÅ

Det er ikke langt ned til fylkene under på denne lista. I Oppland er det 14,5 % som hører på lokalradio daglig. I Telemark er det 14,4 % og i Agder 14,1.

Hvis man skal tolke noe ut fra disse tallene så må det være at en bra lokalradio kan ta opp kampen og matche NRKs lokale sendinger i det aktuelle området.

NB: Denne saken gjelder tall for et helt fylke. De fleste lokalradioene har ikke dekning i et helt fylke og som regel har lokalradio samlet heller ikke dekning i hvert hjørne av fylket. I sjeldne tilfeller kan det også være omvendt, altså at lokalradio dekker bedre i et område enn f.eks NRK. Vi bruker de gamle fylkene, fordi dette er tall innhentet i 2019.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar