61 % mot fm-slukking
Radionyheter

“Idiotisk å ikke la folket velge selv”

Lytterne er sterkt imot å slukke FM-nettet med tvang! Det viser både undersøkelser som lokalradio.no har gjennomført og tall fra TNS Gallup.

En artikkel som ble publisert på lokalradio.no i forrige uke, ble plukket opp av flere medier, blant annet Dagbladet. Den saken handlet om at Riksdagen i Sverige har gravlagt det svenske DAB-prosjektet og at Norge er eneste land som har vedtatt FM-slukking.

Kommentarfeltet på Dagbladets Facebook-sider har kokt i etterkant, men når man går gjennom det folk, eller la oss kalle dem lytterne, skriver, så er det en trend som er veldig tydelig: Lytterne liker ikke at FM-nettet blir stengt med tvang!

“Idiotisk å ikke la folket velge selv!” Det skriver Laila, som forteller at de ikke har ikke strøm på hytta og disse dabradioene sluker batterier. Hun får samme problemet på jobben, der hun bruker hørselsvern med radio, og de slutter da å virker når Fm nettet legges ned, skriver hun videre.

“…Men til forskjell fra andre land, skal Norge stenge FM-nettet og det er galskap”, skriver Trond Sverre, som forøvrig er positiv til DAB!

” Det er for tidlig å stenge FM, problem med for dårlig dekning av dab.”, mener Malvin, mens Martin skriver følgende: “Jeg tenker at man må få velge selv mellom FM- eller DAB-radio. Regjeringen må la begge radionettene være tilgjengelige.”

Det er mange som mener at dette er helt feil, vi tar med: “Reinspikka arroganse fra politikernes side.”, mener Richard, mens Per har klar tale: “Nok en offentli investering som er feilslått”

Alle disse sitatene er hentet fra den offentlige Facebook-siden til Dagbladet. Vi har valgt å navngi alle med fornavn, da de ikke er å anse som offentlige personer.

Lokalradio.no har gått igjennom ca. 200 tilfeldig valgte kommentarer og har så langt ikke sett en eneste person som mener det er positivt at FM-nettet stenges med tvang.

Dette inntrykket bekreftes også av en undersøkelse TNS Gallup, der et stort flertall mener det er feil å stenge FM-nettet med tvang.

61 % av de spurte mener at alle som vil bør få fortsette på FM, 13 % vet ikke mens bare 26 % mener at det er greit at alle bør stenge. Spørsmålet var: Bør de som ønsker få lov til å fortsette på FM-nettet eller bør også lokalradioene stenge sine FM-nett og gå over til DAB.

Undersøkelsen viser også at et flertall av befolkningen synes 2017 er for tidlig for FM-slukking. 37 % av de spurte mener at slukkingen bør skje i 2019, mens 23 % mener at slukkingen ikke bør skje i det hele tatt.

Denne undersøkelsen ble laget i 2015 av TNS Gallup på oppdrag for Norsk Lokalradioforbund.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Tenker norsk radio kommer til å miste mange lyttere!
    Jeg har ikke DAB, jeg kommer heller ikke til å kjøpe DAB. Men jeg har kjøpt nettradio og hører på utenlandske stasjoner for det meste. Vurderer ICE-NET i bilen – da kan jeg ha nettradio der også.
    FM er genialt – radiomottakere som nesten ikke bruker strøm. Har enda tilgode å se en mobil med DAB, f.eks.

  • Den dagen FM slukkes slutter radio “over eteren” å eksistere for mitt vedkommende. Jeg kommer da til å bruke stasjoner som har internettsendinger, men jeg kommer IKKE til å bruke DAB. Jeg har mediaspiller jeg kan koble til bilstereoen jeg allerede har, jeg har fortsatt CD’er og minnepinner jeg kan bruke og med kvaliteten og mengden reklame på norske radiosendinger pr. i dag velger jeg heller å lytte til utenlandske nettradiostasjoner.