P5 Bergen vinner pris på Prix Radio 2018 Foto: Isak Hagen
Radionyheter

Ikke mulig å drive lokalradio kun på DAB

Det kommer sterke reaksjoner i lokalradiomiljøet etter nyheten om at P5 Bergen skal legges ned. Det er ikke mulig å drive lokalradio bare på DAB, mener radiosjef. 

P4-gruppen bekreftet i går at P5 Bergen legges ned ved nyttår, til tross for at kanalen fikk pris for “Årets lokale sendeflate” under Prix Radio i september 2018.

– Siden slukkingen av FM i Bergen i fjor har vi i stor grad konkurrert mot oss selv med én lokalsending og én rikssending som begge henvender seg til det samme publikumet. Det er forvirrende for lytterne og lite hensiktsmessig for oss, sier radiosjef i P4-gruppen Kenneth Andresen til Dagens Næringsliv.

P5 finnes i flere utgaver i Bergen. P5 Bergen er en egen lokalradio som bare sendes på DAB i Bergen ( før 2017 også på FM ). P4-gruppen har også rikskanalen P5 Hits, som sendes over hele landet på DAB, også i Bergen som altså har to utgaver av P5.

Nedleggelsen fører til at seks årsverk forsvinner i P4-gruppen og hovedtillitsvalgt Petter Lavern sier dette er veldig trist for dem det gjelder og for lokalradio

– Bergen har vært en lokalradiobastion, men nå har ikke byen noe lokalradiotilbud lenger, bortsett fra studentradioen og noen lokale radioer på Askøy og Sotra som sender på fm, sier Lavern.

– Dette er en trist dag for lokalradiobransjen i Norge, mener styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Aslak Skretting.

– Bergen har alltid vært en by med stolte lokalradiotradisjoner. Nedleggelsen er synd både for de ansatte i radioen, og radiolytterne som mister et lokalt tilbud, sier styrelederen.

Skretting mener nedleggelsen i Bergen underbygger argumentasjonen Norsk Lokalradioforbund fører ovenfor myndighetene om at det er vanskelig å se for seg hvordan forretningsmodellene for lokalradio skal fungere uten FM å støtte seg på.

– Hvis det på DAB ikke lenger finnes et marked for det som i mange år har vært en av landets mest populære lokalradioer, i Norges nest største by, er det vanskelig å hevde at resten av lokalradiobransjen vil kunne fortsette å eksistere i dagens form uten sendingene på FM å støtte seg på, sier Skretting.

– P4 var før FM-slukkingen også en av de største lokalradioaktørene i landet. Med denne nedleggelsen er fasit at ingen av deres lokale satsninger ble videreført på DAB, sier lokalradiolederen.

Nedleggelsen av P5 får også radiosjef i Metro-gruppen, Svein Larsen til å reagere. Han mener dette beviser at det er umulig å drive lokalradio kun på DAB, slik Stortinget har vedtatt:

– Når P4 ikke greier å drive en lokalstasjon på DAB i Norges nest største by, hvem skal da greie det? Det spør Larsen.

– Det betyr at det å drive også i de store byene kun på DAB uten FM ikke er mulig. Det er jo det de store aktørene har lagt opp til med støtte fra myndighetene. Dette er et nytt og sterkt bevis på det vi har sagt hele tiden, er den klare talen fra Metro-sjefen.

Larsen har stått i spissen for at lokalradio skal få fortsette på FM også i storbyene, som har ført til mange krangler med mediemyndighetene det siste året. Nå mener at nedleggelsen av P5 Bergen er alvorlig:

–  Dette burde få myndighetene til å tenke seg nøye om i forhold til slukking av FM i de fire største byene. Gjør de ikke noe med dette ønsker de heller ikke å ha noen storbyradioer. Dette var synd for de ansatte som dette gjelder, men det var ekstremt nyttig for å eksemplifisere hva dette dreier seg om, sier Larsen.

Han mener at det er marked for lokalradio i Bergen, men da trenger man å åpne FM også for lokalradio i storbyene:

– Dersom jeg får en FM-lisens som når Bergen er jeg villig til å starte opp igjen denne radiostasjonen som en Metro-stasjon og gjerne også overta de som er ansatt i P5- Bergen, avslutter Larsen.

Tidligere har lytterne i Bergen hatt glede av mange lokalradioer, blant annet Radio 1 Bergen som i mange år var en av Norges mest populære lokalradioer. Ser man langt nok tilbake er det mange som husker Puddefjord Radio, P3 Bergen og Radio Bergen, for å nevne noen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar