Åslaug Sem-Jacobsen (Foto: Senterpartiet)
Radionyheter

– Innføringen av DAB er en tragedie

– Erfaringene så langt levner ingen tvil om at slukkingen av FM-nettet og innføringen av DAB er en tragedie for det norske folk. Det mener stortingsrepresentant og kulturpolitisk talsperson for Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen.

Det skriver hun i et tilsvar til Thorleif Fluer Vikre, nestleder i Frp Vestfold og Telemark i Sandefjords Blad.

Vikre tok i sitt innlegg et oppgjør med DAB. Han mener stengning av FM-nettet var et stort feilgrep, og viser til at radiolyttingen har gått ned i ettertid. 

Fremskrittspartiet har som eneste parti vært motstander av FM-slukking, gjennom hele den politiske behandlingen som ledet frem til digitaliseringen av nasjonal radio i 2017. Vikre mener derfor det er positivt at Sem-Jacobsen og Senterpartiet nå stiller kritiske spørsmål i forhold til digitaliseringen. Men mener at Senterpartiet kommer altfor sent på banen. Det er ikke Sem-Jacobsen enig i.

– Det stemmer at et bredt flertall stemte for digitalisering av radiomediet i forbindelse med behandlingen av St.meld. 8 (2010-2011), inklusive Senterpartiet. La meg minne Vikre og Frp om at da Stortinget vedtok innføring av DAB-teknologien så var det under visse forutsetninger. En av disse var at DAB skulle ha tilsvarende dekning som FM-nettet, før FM ble faset ut. Videre ble det understreket at en rekke politiske og samfunnsmessige hensyn måtte ivaretas i forbindelse med digitaliseringen. Det være seg ytringsfrihet, eiermangfold, beredskap, tilgang til informasjon, befolkningsdekning, samt sikre brukere tilgang til rimelige og gode tjenester, skriver hun i sitt tilsvar til Vikre.

Hun mener at erfaringene så langt levner liten tvil om at slukkingen av FM-nettet og innføringen av DAB er en tragedie for det norske folk. Hun viser til at Senterpartiet allerede i 2016 fremmet forslag i Stortinget om å utsette slukkingen av FM-nettet. Bakgrunnen for forslaget den gang var at erfaringene på det tidspunktet viste at dekningen ikke var tilfredsstillende, og at tilbudet ikke ga lytterne en merverdi. Forslaget ble den gang nedstemt, også av Fremskrittspartiet.

Sem-Jacobsen reagerer når Vikre hevder at Senterpartiet har våknet i ettertid. Hun mener at han feilinformerer ved å utelate viktige fakta. 

– Han nevner ikke at Stortinget vedtok å innføre DAB under gitte forutsetninger, samt at Senterpartiet fremmet forslag om å utsette FM- slukkingen i 2016 grunnet alvorlige mangler ved DAB. Frp hadde da en gyllen anledning til å støtte vårt forslag om utsettelse, noe de ikke gjorde. 

Hun avslutter med en oppfordring til Fremskrittspartiets representant.

– La oss håpe at Frp i regjering gjør noe med DAB skandalen, slik Vikre skriver. Selv om vi er blitt vant til at det stort sett bare er ord og lite handling fra den kanten, så er det jo å håpe på at Vikre og andre i Frp som er enige med Sp i denne saken, får gehør hos sine på Stortinget. Og med det kan klare å få kulturministeren til å se nærmere på DAB-saken på grundigere vis enn sine forgjengere fra Høyre. I det minste bør ministeren kunne sørge for et skikkelig faktagrunnlag med reelle DAB-tall når vi skal diskutere hvilken radiopolitikk vi skal ha.

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

6 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Politikerne pjatter videre, men ingenting kommer til å skje.
  Lokalradioer er tvunget vekk fra FM i de store byene, og de komersielle kanalene har fått nærmest monopol. Dette viser at noen har skodd seg på DAB, og folket har blitt ført bak lyset.
  At lyden er dårlig, og dekningen elendig på DAB, gjør at folk heller bruker internetradio via telefon, med bedre dekning og lyd.
  DAB er et dyrt blindspor.

  • Vel, DAB har bedre dekning enn lokal radio stasjonene om ikke annet. Jeg ser denne kampanjen mot slukking av FM nettet og overgang til DAB som et forsøk på ta bort det store kanalutvalget som nå alle kan ta del i ikke bare kunne høre på NRK P1 og lokalradio. Det er kanskje ikke så rart at lokalradio folket vil ha til bake sendestrukturen slik den var da de kun måtte konkurrere mot NRK P1 i store deler av landet. Hva er galt med å gå over på digital plattform vi har gjort dette på TV og den overgangen kostet oss i kroner og ører langt mer enn overgangen til DAB.
   Internett er en super kilde for radio og mye annet men den er på ingen måte en sikker kilde når det kommer til stykket for radio eller annen info.

   Nei det er på tide å se fremover og ta de nye mulighetene i bruk før noen andre gjøre det.

   • For noe forbannet håpløst tøv Dag Engstrøm. Hvor har du dette fra? Er dine kilder Digitalradio Norge (eller det som de nå kaller Norsk Radio)? Du KAN IKKE sammenlikne overgangen til digital-tv med overgangen til DAB. Og kaller dette bevisst eller bevisst digital plattform! DAB er bare en mindre del ev den totale digitale lytteplattformen, men det synes ikke å være så nøye å skille på når man snakker om DAB. Nå får man skjerpe seg her og også forstå at det er forsøket på tvangsinnføring av DAB i Norge der NRK og Digitalradio Norge lurte et storting trill rundt i 2011 som er hovedpoenget. En svindelaktig skandale som i disse dager rulles opp. Men dette bryr du deg vel intet om. DAB har ingen fremtid. FM har det i og med at verdens 219 land bruker dette som radiostandard for bakkesendt riksradio. INGEN følger etter Norge. INGEN! Hva sier du til det?

   • Har ingenting imot digitalisering av radio, men det må ikke være en teknologi som er avleggs før den blir innført med tvang. FM kunne kjørt i et tiår eller to til, før radiokanalene gikk over til strømming over nett, noe de vil gjøre snart uansett. DAB+ er kun en kjempedyr omvei til det uunngåelige.

    Det er heller ingen hemmelighet at det har vært lobbyvirksomhet og flere har skodd seg økonomisk på FM-slukkingen. At dette ikke røskes opp i er for meg et hårreisende mysterium. Mulig mediakjempene beskytter hverandre og lar saken koke bort, vi Nordmenn er jo ganske raske til å glemme gamle sår og skader.

    Vi fikk en oppgradering som nesten ingen ba om. Nå sitter vi her som noen fjols med påklistrede antenner i frontruta, mens de andre bilturistene ikke skjønner hvorfor radioen døde da de passerte grensa.

    DAB er ren og skjær idioti. Galskap og korrupsjon fra ende til annen.