Radio 102. Monica Thorsen, Eivind Kallevik, Thor-Magnar Thorsen og Egil Houeland. Foto: Radio 102
Radionyheter

Innlandet og Rogaland best på lokalradio

Hedmark, Oppland og Rogaland er fylkene som har størst oppslutning om lokalradio. Det viser ferske lyttertall fra Kantar. 

Hedmark er (det gamle) fylket der lokalradio gjør det aller best. Den totale daglige oppslutningen om lokalradio er oppgitt til 17.7 % i andre kvartal 2021, på lyttertallene som Kantar utarbeider for Norsk lokalradioforbund.

Til sammenligning har NRK distrikt en oppslutning på 20,1 % i det samme området, mens P4 ligger langt bak med 11,8 % daglig oppslutning.

I tallet lokalradio ligger det flere radiostasjoner, som Hamarradioen, Radio Kongsvinger og Trysilradioen. Mange av disse lokalradioene har i seg selv svært gode lyttertall i sitt eget område. Generelt er Hedmark godt teknisk dekket av lokalradio, men ikke alle småsteder har mulighet til å få inn en lokal radiokanal.

På andreplass på fylkeslista finner vi Rogaland, med en total daglig oppslutning på 14,6 %. Nok en gang er lokalradio langt større enn P4, som bare har 10,8 %.

I Rogaland finner vi landets mest populære lokalradio, Radio 102, men vi finner også store aktører som Jærradioen. De høye tallene kommer på tross av at Stortinget i 2015 vedtok forbud mot kommersiell lokalradio på FM i Stavanger, noe som gjør at det er kun nisjeradioer igjen i Olje-hovedstaden.

På tredjeplass blant landets fylker finner vi Oppland, der 13,0 % av befolkningen hørte på lokalradio daglig i andre kvartal. I Oppland er det flere aktører som Radio Metro, Lokalradioene i Innlandet og Radio Randsfjord, Men, det er også områder i denne regionen som har dårlig dekning av lokalradio.

Likevel klarer lokalradioene å være jevnstore med P4 i Oppland. NRK P1 er større målt i oppslutning, men lokalradio er langt større enn kanaler som Radio Norge, NRK P2 og NRK P3.

Det fylket ( eller regionen som det nå blir ) som kommer dårligst ut er Sogn og Fjordane, der det bare er målt en oppslutning på lokalradio på 1,6 %. Dette er en region der det er store hull i dekningen og de lokalradioene som er på lufta er ikke med på målingen fra Kantar. Det betyr ikke at oppslutningen lokalt er dårlig, den kan være god, den er bare ikke målt.

Hordaland er også et dårlig fylke for lokalradio, noe som trolig har direkte sammenheng med forbudet mot å sende kommersiell lokalradio på FM. Lyttingen på lokalradio i Bergen og omegn var god den gangen man kunne høre lokalradio på FM.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar