Illustrasjon. Foto: Pixabay
Radionyheter

Innrømmer manglende testing av DAB

NRK innrømmer at de ikke har testet dekningen av DAB til sjøs, etter at Norges Fiskarlag har uttrykt stor bekymring for hva som vil skje når rikskanalene slukker FM-nettene sine neste år. 

Norges Fiskarlag krevde nylig at myndighetene må revurdere eller utsette den planlagte slukkingen av FM-båndet. Fiskarlaget påpeker at det ikke er gjort dekningsmålinger til havs for det nye DAB-nettet.

Øyvind Vasaasen, som leder DAB-prosjektet for NRK, innrømmer at de ikke har gjort grundige tester av hvordan DAB fungerer på havet:

– Bekymringen til Norges Fiskarlag skyldes vel at vi ikke har testet hele DAB-nettet til sjøs ennå. Det gjør vi nå, ved hjelp av Redningsselskapet, opplyser Vasaasen til avisa Nordlys, som beskriver ham som avdelingsdirektør for medieutspilling og beredskap i NRK.

– Alvorleg og oppsiktsvekkande at styresmaktene vil kutte FM-nettet utan å sjekke DAB-dekninga, sier leder for Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigsten

-Vi har fått stadfesta målingane berre blei gjort i ulike terrengtypar på land og ikkje ut over sjø. Dette er høgst betenkeleg, sier Ingebrigtsen til Firdaposten.

Fiskarlagsformannen mener det nærmest er komisk at Norge med sin enorme kystlinje og omfattende næringsvirksomhet innen fiskeri og maritime næringer går over til et annet system uten å sjekke om det fungerer.

-Eg håpar Kulturdepartementet ser alvoret i denne saka og kjem med ei god avklaring, avsluttar Kjell Ingebrigtsen overfor Firdaposten.

Vasaasen er selv overbevist om at DAB-dekningen til sjøs er bra og forteller at NRK har testet dekningen på Hurtigruta. Han mener at fiskerne har ingen grunn til bekymring:

– Nei, men jeg har ingen fakta å kunne vise til ettersom vi ikke har målt DAB-dekningen til havs på samme måte som vi har gjort på land. Derfor kan vi ikke i dag si, med to streker under, at det er god dekning til havs, sier han

Men, etter kritikken fra fiskarlaget og lenge etter at stortinget har vedtatt fm-slukking i 2017 skal dekningen av DAB testes, også på havet:

– Vi skal gjennomføre fire måleturer nå i sommer og høst, for å teste DAB-dekningen til sjøs, sier Vasaasen i NRK til Nordlys.

– Jeg mener vi har et veldig godt tilbud på DAB for fiskeflåten. DAB skal dekke havområdet ut til 50 km fra land, det samme som FM-nettet dekker.

Den planlagte FM-slukkingen av rikskanalene starter regionvis i januar neste år. De fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM fram til 2022.

 

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Testet på hurtigruta tåpelig den går jo mere eller mindre langs fjæresteinene og innaskjærs kystfiskeflåten og deler av fraktefartøyene bla. Beveger seg jo daglig i større avstander fra kystlinjen og de er mere utsatt selv Redningsselskapets fartøyer oppholder seg ikke der til daglig.