Faksimile fra BA
Radionyheter

Ivar Garberg i Radio Bergen er død

En av landets mest kontroversielle lokalradiopersonligheter gjennom flere år, Ivar Garberg, sovnet stille inn i forrige uke. Garberg ble 78 år gammel, melder Bergensavisen.

Ivar Garberg var opprinnelig fra Hedmark, men flyttet senere til Bergen, der han ble en av de første som startet med lokalradio i Norge, det som den gang het nærradio. Han var redaktør for Radio Bergen som kom på lufta allerede på begynnelsen av 1980-tallet.

Han ble landskjent som programleder med sterke meninger og ble særlig kjent for sine kraftige angrep på norske politikere, norsk innvandringspolitikk og ikke minst var han kritisk mot islam. Et program som trekkes fram er “Ytringsfrihet” der både venner og fiender fikk slippe til med sitt syn.

Garberg ble flere ganger anmeldt for rasistisk hets, men alle sakene ble henlagt av påtalemyndigheten som «intet straffbart forhold», ifølge tidsskriftet Monitor mente påtalemyndigheten at han ikke var strafferettslig tilregnelig. Bare i 1990 ble han og Radio Bergen anmeldt hele 30 ganger av organisasjoner som NOAS og SOS Rasisme, ifølge Wikipedia.

Han var sterkt politisk engasjert, først som medlem i Arbeiderpartiet i 28 år. Senere brøt han med partiet, blant annet som følge av EF-striden,  og stilte i 1993 til stortingsvalg som toppkandidat for Politisk Alternativ Hordaland. Han engasjerte seg senere i Fremskrittspartiet.

Garberg var opprinnelig sjømann og ble skipskaptein med de høyeste sertifikatene. Han studerte også en rekke ulike fag i voksen alder, blant annet statistikk og psykologi. 

I sine siste år drev han med mobilhandel fra Estland sammen med Einar Nistad.

– Radio Bergen er bare en episode i livet mitt. Jeg er tidligere sjøkaptein. Dessuten dreier begge deler seg om kommunikasjon. Jeg trives godt, sa han til Bergensavisen i den sammenheng.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar