5000 Bergen står i fare for å måtte melde oppbud på grunn av en uoverkommelig gjeld til Tono, som plutselig skulle ha seks ganger så mye i vederlag.
-Dette har satt oss i en meget vanskelig situasjon, sier styreleder i selskapet, K Richard Paulsen.
Han opplyser at selskapet Mediehuset 5000 Bergen, som startet opp i 2020, har ingen andre kreditorer og betjener alle sine utgifter. Nå ser det imidlertid ut til at de ikke kan la driften fortsette uten en avtale med Tono, noe som virker umulig å oppnå.
Rettighetsorganisasjonen Tono krever nemlig hele kravet innbetalt før de inngår en ny avtale om å få spille musikk.
– Mediehuset 5000 Bergen ønsker at alle artister skal få betalt for musikk som spilles på radio, men vi stiller spørsmålstegn ved Tono sin beregningsmodell. Slik den er i dag vil de mindre radiostasjonene dø ut og vi ikke kunne overleve. Da mister vi også mangfoldet i eteren, sier Paulsen i en pressemelding.
Fikk krav om å betale seks ganger mer
Det var høsten 2023 at problemene oppstod da lokalradioen fikk beskjed om at de måtte seks ganger så mye for musikken som de gjorde året før. Styrelederen forteller at de har flere ganger har forsøkt å finne en løsning, men responsen så langt har vært inkassokrav.
-Tonos første beregning av vederlaget endte på 1,6 millioner kroner, men dette ble senere justert til 834.000 kroner. Vi i Mediehuset 5000 Bergen var dypt uenige i denne utregningen og vi har bestridt beløpet. Uten forvarsel mottok vi et inkassovarsel fra Kredinor, noe flere radiostasjoner opplevde i samme periode, forteller Paulsen.
I januar 2024 avholdt Mediehuset 5000 Bergen og Tono et møte i Oslo med advokat tilstede. Møtet tok en annen vending enn det Paulsen forventet. Tono ville kun diskutere om når selskapet skulle betale vederlaget. Forsøk på å diskutere selve kravet ble avvist.
-Mediehuset 5000 Bergen omsatte i 2023 for 2,6 millioner kroner, inkludert statsstøtte fra Medietilsynet. Kravet fra Tono er ikke gjennomførbart i forhold til virksomhetens økonomiske handlingsrom, forteller Paulsen.
Mediehuset 5000 Bergen mener at Tono har tatt utgangspunkt i tall som ikke har rot i virkeligheten, og at beregningsmodellen er svært urimelig, noe som går utover små radiostasjoner med lav omsetning.
-Tono krever at det betales krav for inneværende år før det skrives avtale for påfølgende år, noe som ikke er forutsigbart for videre radiodrift, sier Paulsen. Mediehuset 5000 Bergen står nå i en situasjon hvor de må vurdere oppbud dersom en avtale med Tono ikke kan oppnås.
Gjelder også andre lokalradioer
Radio-Riks har allerede stevnet Tono i en lignende sak og det er flere radiostasjoner som har bidratt med informasjon til Radio Riks og deres advokat Erik Flågan i perioden frem til at en stevning av Tono ble sendt Oslo Tingrett.
– Dette er radiostasjoner som er i samme vanskelige situasjon grunnet skyhøye gebyrer. Utfallet av rettssaken, dersom man ikke kommer frem til en minnelig ordning før dom faller, er av stor prinsipiell betydning for hele radio-Norge. Det er ikke usannsynlig at flere vil komme til å stevne Tono på samme grunnlag, avslutter Paulsen.