Flere lokalradioer opplever allerede høye strømregninger. Frykten er stor for hvordan dette skal gå til vinteren hvis ikke myndighetene innfører strømstøtte for bedrifter.
Alle bedrifter i de aktuelle områdene merker de rekordhøye strømprisene som herjer store deler av Sør-Norge. Det gjelder selvsagt også lokalradioene, som blir ekstra hardt rammet.
Mens en del bedrifter, i hvert fall i teorien, kan sende noe av regningen over til kundene er ikke dette like enkelt for lokalradio, som lever av annonsesalg, radiobingo og/eller støtteordninger.
En av de som er mest bekymret for strømprisen er redaktør i Radio Rjukan, Ole Jon Tveito, som har beregnet seg fram til strømregningen i vinter kan komme opp i 80 000 kroner i måneden. Og det forutsetter at prisene ikke blir verre enn de har vært de siste ukene.
– I juli fikk jeg strømregning på 3500,- noe som er drøyt midt på sommeren. Da var kilowattprisen 110 øre her. Nå er prisen fra 8. september gått til 550 øre – og det i kraftkommunen Tinn! Det betyr at jeg i september kan regne med å få en strømregning på bortimot 20.000,- med samme forbruk som nå, sier Tveito til lokalradio.no.
Han påpeker at dette er før lokalradioen setter på varmen og hvis det høye prisnivået fortsetter har han beregnet strømregningen til å bli på 60- 80.000 per måned på det kaldeste. Han tør ikke engang regne på hva regningen blir hvis strømprisen kommer opp i 10 til 20 kroner Kwh, som enkelte har spådd.
– Bare én slik måned kan knekke oss. I fjor hadde vi et overskudd på 37.000,-, så klart jeg er bekymra, sier Tveito.
– Men jeg setter lit til at det kommer solide strømpakker fra regjeringen når de har sitt «hastemøte» 19. september. Det verste er at 90% strømstøtte knapt er nok med de prisene de snakker om, sier en bekymret Tveito.
En annen som er bekymret for de galopperende strømprisene er Bjørn-Martin Brandett som er daglig leder for en rekke lokalradioer gjennom Lokalradioene i Innlandet:
– Vi har 16 DAB-sendere og 35 FM-sendere. Mest kritisk er det for DAB-senderne som bruker betydelig mer strøm, forteller Brandett.
Han forteller at Telia og Telenor varslet nok en prisøkning denne uka, og senderne som står hos private grunneiere blir selvsagt også dyrere.
– Når strømprisene skyter i været på vårt enorme sendernett gjør det selvfølgelig utfordrende å holde regnskapet på rett side av nullen, men vi prøver så godt vi kan samtidig som vi er opptatt av å lage mest mulig lokalt innhold for midlene vi har til rådighet, sier Brandett til lokalradio.no
NB: Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at skribenten har en liten eierandel og sitter i styret i Radio Rjukan.