Radionyheter

Komponister får penger fra lokalradio

Tono har nå avregnet totalt 113,6 millioner kroner til opphavere og musikkforlag i inn- og utland. 

Avregningen er den første av TONOs fire årlige, kvartalsvise avregninger, og av totalbeløpet går 48,2 millioner kroner til TONOs medlemmer.

Pengene som nå helt konkret utbetales kommer fra TONOs arbeid med å fakturere radio- og TV-kanaler, film- og musikkstrømmetjenester, kinoer, konsertarrangører, søsterselskaper og så videre. Pengene avregnes på bakgrunn av musikkrapporter. Totalt har rundt regnet 7200 TONO-medlemmer denne gangen hatt aktivitet som innebærer av de får avregning.

Av hele beløpet på 113,6 millioner kroner kommer 26,3 millioner fra radio-området, som blant annet innbefatter lokalradio.

På radioområdet avregnes det for fremføringer hos NRK (15 kanaler), Bauer Media (9 kanaler), P4-gruppen (9 kanaler) for fremføringer i 3. kvartal i fjor. Det avregnes også for fremføringer på lokalradioer for 2019, konkret 14 kanaler som tidligere ikke er avregnet.

Om Tono: 

– Hele denne opphaverøkonomien har sitt grunnlag i at norske komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag siden 1928 har gitt tillatelse til offentlig fremføring av musikken deres samlet gjennom TONO. Den kollektive forvaltningsmodellen gjør at de som lager musikk kan få rimelig vederlag for offentlig fremføring av musikken deres, samtidig som den, og blanket licence-prinsippet, innebærer noe så kundevennlig som at man får tillatelse til å fremføre praktisk talt verdensrepertoaret på ett og samme sted, sier Cato Strøm, adm.direktør i TONO.

TONO ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av opphavere (komponister og sangtekstforfattere) og musikkforlag, og som på deres vegne forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i musikken de har skapt. TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk for eksempel på radio, TV, internett, konsert og kino mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat videre til rettighetshavere i musikk som har blitt spilt offentlig.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar