Drive-in-kino FOTO: Medietilsynet
Radionyheter

Korona-krisen gir mer liv på FM

Det er neppe noen stor konkurrent til lokalradio, men Medietilsynet har de siste ukene behandlet rundt 30 søknader om korttids-konsesjoner for kringkasting på FM. Bakgrunnen er den spesielle situasjonen landet og verden er i. 

Det er snakk om forskjellige drive-in- arrangementer som har søkt om å få sende lyden over FM-nettet, slik at de som sitter i bilene får høre lyden. De fleste søknader gjelder drive-in kino, men det er også snakk om konserter, gudstjenester, quiz og stand-up-show.

FM-nettet er ypperlig å bruke til å overføre lyd fra slike arrangementer, men all bruk av FM krever konsesjon fra myndighetene. Dersom det er snakk om en kinoforestilling må også kommunen gi tillatelse.

– Å kringkaste lyd over FM-nettet er forbudt uten tillatelse fra myndighetene, så vi oppfordrer alle som har planer om å sette opp et drive-in-arrangement, om å søke om de nødvendige tillatelsene. Medietilsynet hjelper gjerne med veiledning, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

DAB er ikke brukbart til å overføre slik lyd, siden lyden er forsinket i forhold til kilden og tidsforsinkelsen også varierer fra mottager til mottager. Av samme grunn kan lyden heller ikke overføres over via Ip eller internett. Men, på FM kan man distribuere lyden i real-time, slik at alle hører det samme på likt.

– Selv om folk sitter hver for seg i hver sin bil, ser det ut til at drive-in-kinoen skaper en følelse av fellesskap i en tid der vi ikke har mulighet til å være så sosiale som vanlig, sier Velsand.

– Det er flott at det blir tatt initiativ til kulturopplevelser i trygge omgivelser i en vanskelig tid. Vi i Medietilsynet ønsker denne typen arrangementer velkommen, og gjør vårt beste for å behandle søknadene så raskt som mulig, sier direktøren.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar