Alle ansatte i Nea Radio 2017. Foto: Nea Radio
Radionyheter

Kraftig radiofall i Trøndelag, men lokalradio redder dagen

I Sør-Trøndelag ser man nå tydelig konsekvensen av at de store lokalradioene i storbyene har fått sendeforbud på FM. Men, heldigvis blir radio reddet av lokalradioer som Nea Radio, som opplever fantastiske lyttertall. 

I Sør-Trøndelag har den samlede radiolyttingen gått ned utrolige 22 % fra 4. kvartal 2016 til 4. kvartal 2017. Det viser tall fra Kantar TNS. Radio totalt har gått fra 67 % daglig til bare 52 % og størst er nedgangen for NRK, som går fra 55 % til 38 %.

NRK P3 er enkeltkanalen som taper desidert mest og er nærmest utradert, fra 18 % daglig oppslutning i 4. kvartal 2016 til latterlige lave 3 % i 4. kvartal 2017.

Radio Norge går fra 13 til 4 %, mens P4 klarer seg mye bedre og går fra 11 til 8. Ja, du leste riktig. Radio Norge var større enn P4 i Sør-Trøndelag

I dette fylket faller også den samlede lyttingen på lokalradio, noe som soleklart skyldes at de store kommersielle lokalradioene i Trondheim har slått av sine FM-sendere. Trønder-hovedstaden er en av storbyene der lokalradio har fått sendeforbud, kun nisjeradioer er igjen på FM. Lokalradio har dermed gått ned fra 20 % til 12 %.

Men, at det da fortsatt er relativt stor oppslutning om lokalradio skyldes blant annet radioer som Nea Radio, som opplever en formidabel fremgang. På den siste lyttermålingen kunne notere seg en daglig oppslutning på 54 %, i sitt eget område, som altså er utenfor Trondheim.

– Det er klart vi er svært godt fornøyd. Målingen er historisk og viser at vi har en særdeles god lytteroppslutning i området vårt. Vi er imidlertid så fokusert på å bli enda bedre at vi ikke har hatt tid til å feire ennå, sier redaktør Andreas Reitan.
– Suksessen skyldes utvilsomt langsiktig og tålmodig satsing, der vi med hardt arbeid har bygd stein på stein. Noen kloke, men offensive strategiske valg har gitt positive resultater og gir nå en positiv og dyktig stab stor tro på at vi er på rett veg.
For Nea Radio er de viktigste suksessfaktorene fortsatt lokalt innhold og tilgjengelighet. Nea Radio er en nyhetsbasert lokalradio, med sterk fokus på lokale nyheter og lokal kultur. Nea Radio har også sørget for å bli tilgjengelig på flere plattformer, både FM, DAB, DAB+ og nett.
– Nå fortsetter vi vår offensive satsing, vi vurderer sterkere allianser med andre aktører og posisjonerer oss enda sterkere i regionen, sier Reitan, som ser utfordringer fremover:
– Politisk blir mediestøtte nok en gang den viktigste saken for oss. Nea Radio kan ikke akseptere at radio ikke skal få støtte på linje med lokalavisene. Direktør Mari Velsand sa i ei pressemelding nylig at Medietilsynet kommer til å følge utviklingen tett fremover for å se hvordan både lytterne og radiomarkedet tilpasser seg den nye radiovirkeligheten. Målet må være at det skal være rom for utvikling av både nasjonale og lokale radiokanaler. Det er viktig i et mangfolds- og ytringsfrihetsperspektiv. Vi forventer at politikerne nå snart innser hvor avlegs og konkurransevridende dagens ordning er, sier Reitan til lokalradio.no

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Prediksjon:
  Samtlige lokalradioer som ved utløpet av 2019 har høyere lyttertall enn de hadde ved utløpet av 2017 har én felles karakteristikk: De kringkaster på DAB.

  Nea er et strålende eksempel. I Trondheim har vi ikke hatt en eneste aktiv lokalradio på FM på mange, mange år. Heller ikke Nea. For en kvart million potensielle lyttere i Trondheim og nabokommunene ser nå “Nea” i kanallista på DAB-radioen. Det er støyfritt og pålitelig mottak “overalt”, inkludert i tunneler. (Det er ikke full dekning enda, men i bebodde strøk og langs hovedveiene er det alllerede svært godt.) Naturligvis betyr det mye for antallet lyttere!

  Det er tilsvarende andre steder: Kjør Rv.2 / Rv.3 fra Kongsvinger til Tynset: Hedemarks-radioene når fram støyfritt og praktisk talt uten avbrudd på DAB. For FM-utgaven må du stadig søke deg fram på skalaen etter en ny kanal, når støyen blir for uutholdelig. Selvfølgelig er det nå mer attraktivt å velge en av Hedemarks-radioene hvis man ferdes i det distriktet! Hver eneste av kanalene dekker hele området. Selv om ikke antall potensielle lyttere har øket like mye som for Nea, har det likevel gått dramatisk opp, for hver enkelt av de kanalene som tidligere bare dekket en liten andel av lokalregionen.

  Det finnes fortsatt et par unntak – stasjoner som avviser DAB, men likevel fikk en viss økning i lyttertallene da rikskanalene gikk av FM. Det er helt naturlig, når mange enda ikke har fått seg adapter eller modernisert bilradioen og hytteradioen og radioen i hobbyrommet. Ved utløpet av neste år erden effekten så godt som totalt borte; da er en radio uten DAB like gammeldags som en radio uten FM var i 1975.

  På 1960-70-tallet hadde Radio Lux en enorm kult-status. De klarte likevel ikke å konkurrere med 20-4500 Hz lyd, S/N i området 20-30 dB, når konkurrentene hadde 20-1500 Hz og S/N opp mot 50 dB, og dessuten befant seg på samme skala som hovedkanalene. I 1980 hørte man ikke lenger på Lux, men på svensk P3, og ingen husket lenger 208 m på mellombølgen. Overgang til digital teknologi går raskere; om to år kjenner de aller fleste kun til de kanaler som befinner seg på samme skala som de andre alternativene.

  Selv synes jeg det er kjempeflott at Nea har blitt tilgjengelig på DAB. Det betyr at jeg har muliget for å høre på kanalen – det hadde jeg ikke tidligere! Så jeg bidrar til at Nea har høyere lyttertall, takket være DAB.

  • Jeg kjører jevnlig strekningen Røros – Skedsmo via Odal (slipper alt av bompenger!). Kjempefin dekning på FM og helt greie lokalradiostasjoner. Med RDS slipper man å rører noen knapper på radioen. Det blir ALDRI montert DAB+ i noen av bilene våre, DAB+ er plundrete og ustabilt så det holder. Siden vi bor på Røros er det FM som gjelder her også. Vi tar fint inn Nea Radio og Østerdalsradioen. I tillegg tar vi inn svensk radio. Alt på stabil og fin FM.