Radionyheter

Krever svar om ulovlig støtte til DAB

Eftas overvåkingsorgan, ESA, har åpnet nok en sak mot Norge i DAB-saken. Denne gangen gjelder det statsstøtte, og ESA har allerede kommet fram til at reglene er brutt! Saken kan havne i EFTA-domstolen.

Denne gangen kommer klagen fra en anonym radioaktør, går det fram av et brev fra ESA til næringsminister Monica Mæland. Hun må nå svare på hvorvidt satsingen på DAB og NRKs bruk av tresifrede millionbeløp i den forbindelse innebærer ulovlig bruk av lisensmidler.

Esa er bekymret for om EU-lovgivningens krav til såkalt teknologinøytralitet er overholdt, eller om staten kun har forbeholdt ressursene for de norske dab-kameratene NRK, P4 og Radio Norge, skriver Dagens Næringsliv.

I brevet slår Esas direktorat for konkurranse og statsstøtte innledningsvis fast at statlig støtte til dab-utbygging i Norge ikke har vært varslet ut til EU/Efta-landene, såkalt notifisering, slik EU-lovgivningen krever.

I den siste klagen vises det til at det offentlige totalt har støttet dab-satsingen ensidig med 205,6 millioner kroner, det meste i form av lisensmidler fra NRK, skriver DN.

Dette inkluderer blant annet 63 millioner kroner som NRK har stilt som garanti for drift i den delen av dab-nettet som er bygd opp for de kommersielle kanalene P4 og Radio Norge. Det er dette som kommer fram i den etter hvert berømte avtalen som først lå åpent tilgjengelig, men senere ble sladdet etter klage fra Telenor.

Dersom Esa ikke får forklaringer som de er fornøyd med, vil Efta-organet gå videre og åpne en formell sak mot Norge som eventuelt til slutt kan komme til å havne for Efta-domstolen, skriver Dagens Næringsliv.

LES MER OM SAKEN HER

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Jeg har merket meg at lokalradio.no ikke med ett eneste ord har kommentert det svar kultudepartementet gav til ESAs tretten spørsmål. (http://dabmytene.no/wp-content/uploads/2016/04/KUDtilESA.pdf viser både spørsmålene, for de som ikke kjenner dem, og kulturdepartementets svar.)

    Vil lokalradio.no være like taus i denne saken, og unnlate å gjengi eller kommentere innholdet i dialogen mellom ESA og kulturdepartementet?