Redaktør Ivar Eiken i studioet til Radio Sørvest i Stavanger
Radionyheter

Kristne lokalradioer planlegger nasjonal DAB-kanal

Lokalradioer som fortsetter på FM er bakstreverske, mener Sølvi Olimb i Radio Øst og Ivar Eiken i Radio Sørvest. Nå planlegges en nasjonal kristen Kanal på DAB.

Eiken som er redaktør i Radio Sørvest i Stavanger og leder for Kristent radioforum bekrefter overfor avisen Vårt Land at det pågår samtaler for å se på muligheten for å opprette en kristen rikskanal. De som deltar i denne kartleggingen er God Radio, som er Norsk Luthersk Misjonssambands (NLM) nettverk av lokalradioer, P7 Kristen riksradio og Norea radiomisjon, som også er tilsluttet NLM.

Før NRK slukker sine siste FM-sendinger i Norge, bør en kristen, nasjonal radiokanal på DAB være på plass, mener Eiken.

– Når NRK stenger NRK på FM, blir det et rush etter DAB-radioer. Da scanner folk alle kanalene og legger inn favoritter på radioen. Da er det en fordel at kristne radioer er med på scanningen. Etterpå blir det vanskelig å bli kjent blant lytterne, sier han til avisen.

Det er økonomi som er den avgjørende faktor for om planene kan realiseres. De største utgiftene vil være avgifter for musikk som betales til rettighetsorganisasjonene Tono og Gramo. Leiekostnadene på nasjonale sendere kan beløpe seg til åtte millioner kroner i året, ifølge Eiken.

– Ekstra økonomiske ressurser fra blant andre eierne er avgjørende for å realisere en nasjonal DAB-kanal. Får vi gode sponsorer, eller faste reklameavtaler, er det en hjelp. Vi har til nå drevet privat innsamling i hver lokalradio, men vi lurer på når vi når taket for det, sier Eiken.

Foto: Eivind Engberg

Sølvi Olimb er daglig leder i Radio Øst, en allmennradio med kristen profil som sender fra Råde i Østfold. Hun er klar på at lokalradio må over på DAB-plattformen for å ha mulighet til å overleve.

– De lokalradioene som overlever i framtiden er de som kommer seg på DAB, tror jeg. Det er bakstreversk å ikke gå over på det sendeformatet, sier hun og får støtte av sin lokalradiokollega i Stavanger.

– Når lyttere går på DAB, skal det mye til å gå tilbake til FM. De trofaste vil finne oss på FM fremdeles, men vi får i liten grad nye lyttere om vi ikke er på DAB, sier Eiken.

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Gud är ju inte lokal utan universell. Det blir väl bra för NRK, Bauer och MTG att kunna ha med även Gud i DAB-utbudet.
    Om de kristna driver en nationell DAB-kanal kan de ju inte betecknas som “lokalradio” och då inte heller kunna räkna med något statligt stöd.