Radionyheter

Kritikken dabber ikke av

Kritikken mot digitaliseringen av radio har på ingen måte stilnet etter at halve landet nå har mistet rikskanalene på FM. Heldigvis er det mange som tar til orde for å høre på lokalradio, som fortsatt er tilgjengelig for folk flest. 

I en undersøkelse som Dagbladet presenterte i går var 60 % misfornøyde med DAB, bare 24 % var fornøyd. Lyttere som avisen hadde snakket med omtalte DAB som bare tull. Det har fått Joachim Lund i Aftenposten til å konkludere:

– Kringkasternes arroganse overfor lytterne er nærmest grenseløs.

I sin kommentar i dag forteller han om sine egne erfaringer med bruk av DAB, etter å ha kjørt bil i flere deler av landet:

– Det er ikke så lett å legge godviljen til når nyhetsankeret er et spøkelse som kommer og går og gjerne blir borte lenge av gangen. I en del områder – og dermed totalt sett – fungerte det bedre for meg å strømme radio over mobilnettet. Det fikk meg til å gruble litt over overgangen fra FM til DAB.

Internett har åpenbart noe DAB ikke har. Men har DAB noe internett ikke har? Var det egentlig nødvendig å investere i en DAB-radio til bilen? Svaret er nei, og det gjør meg selvsagt misfornøyd. Jeg er ikke alene om å være det, skriver Lund.

– DAB fremstår i stadig større grad som en kostbar og langtfra fullkommen omvei til digitalisering av radioen, slik IKT-Norge har påpekt. Når lytterne oppdager det, blir det selvsagt ekstra surt å se på kontoutskriftene og konstatere at de har kjøpt inn nye DAB-radioer for tusenvis av kroner på sviktende premisser.

Kringkasterne, derimot, møter brukernes misnøye med samme arroganse som tidligere: «Jeg opplever denne undersøkelsen som at folk gjerne ville hatt i pose og sekk. De vil ha både FM og DAB,» sier Ole Jørgen Torvmark, leder for NRK- og P4-eide Digitalradio Norge til Dagbladet, påpeker Lund

I en tidligere kommentar i Aftenposten går Vetle Lid Larsen til frontalangrep på digitaliseringen av radio:

– Hva gjør jeg hvis det blir krig? Hvor får jeg værmeldingen fra? Hvem skal spille svisker for meg etter midnatt? Hvem i hule heite helvete er det som skal sørge for at jeg ikke drukner i et hav av ingenting?, skriver Lid Larsen som ikke lenger kan bruke FM-radioen sin til å høre på radio.

På sosiale medier er det tusenvis av mennesker som har kommet med kritikk av DAB, men aller størst er kritikken mot den tvangsmessige slukkingen av FM-nettet til rikskanalene.

Heldigvis er det mange av disse som har fått med seg at de aller fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM og mange skriver at de nå bare hører på lokalradio.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Posted By: Endre Lundgren August 11, 2017

  Den norske slukkeprosessen har ført til at produsenter verden over har fremstilt flere nye radioapparater. Dette vil særlig bli synlig under årets IFA 2017 messe i Berlin. I fjor var det 28 forskjellige selskaper som viste frem DAB+ produkter, i år er det ventet en markant økning og Norge krediteres for oppsvinget.

  Foran årets IFA 2017 messe i Berlin er det ventet mange nyheter på DAB-fronten. En lang rekke nye apparater for alle deler av livet – i bilen, på farten og hjemme vil bli presentert. I fjor var det 28 selskaper som presenterte DAB+ produkter, og det er ventet flere i år. WorldDAB krediterer den norske FM-slukkingen og sier at norsk digitalisering har hatt en betydelig påvirkning på mottakermarkedet.

  Også i hjemmemarkedet til IFA-messen, Tyskland, har kjennskap til digitalradio økt kraftig etter flere kampanjer tidligere i år.

  I fjor passerte DAB-mottaker salget i Tyskland 8 millioner enheter, og det er allerede solgt flere enheter så langt i år. I Tyskland vil en ny kampanje for digitalradio starte like før IFA-messen i starten av neste måned, i tillegg til at landet for et nytt nasjonalt nett. Dette skulle bety at DAB+ vil få en mer betydelig posisjon på messen.

  Slukkingen i Norge har hatt særlig betydning for bil- og hjemmeadapter markedet.

 • Jeg har av en eller annen grunn begynt å få inn bl.a P3 på FM radioen i bilen. Noen som vet hva det dreier seg om?
  Bor i Buskerud.