DAT kassett - Foto fra Wikipedia
Radionyheter

Leter etter en DAT-spiller

DAT-kassetter var i en periode en viktig kilde for lagring av redaksjonelt stoff i radio, før formatet forsvant for nesten 20 år siden. Men, hva gjør man om man fortsatt har opptak på DAT og ikke får spilt dem av lenger?

Radio Latin-Amerika er blant de mange lokalradioer som tok i bruk DAT for lagring av opptak på 90-tallet og 2000-tallet. Nå har de mange opptak på DAT som de ikke får hørt på og vil gjerne komme i kontakt med noen som har en DAT-spiller.

– Vi har mange hundrevis intervju og program på DAT, et format som har gått ut for lengst, sier redaktør Hans Dahle.

– De to spillerne våre er ødelagte, og det er ikke mulig å reparere disse.  Er det noen som har en stasjonær eller bærbar spiller? Sony eller Tascam?, spør Dahle.

Ta kontakt med Radio Latin-Amerika om de kan hjelpe.

Digital Audio Tape (DAT) er et opptaksmedium som brukes til å lagre digital informasjon. Formatet ble utviklet av Sony på midten av 1980-tallet, men det tok likevel flere år før avspillere med opptaksfunksjon ble sluppet på markedet, fordi musikkindustrien fryktet at muligheten for å kunne lage perfekte kopier av utgivelser ville ødelegge for det regulære salget, skriver Wikipedia om DAT.

I 1992 hadde partene kommet frem til et kompromiss, og slapp DAT-spillere med et system for digital rettighetsadministrasjon (DRM) kalt SCMS, som skulle hindre seriekopiering. I praksis var formatet allerede utkonkurrert av CD-teknologien, som både var uten DRM-system og allerede integrert i de fleste PC-er på markedet.

Ifølge en online nyhetstjeneste annonserte Sony i november 2005 at de ville stanse eksporten av DAT-opptakere.

Kilde: deler av artikkelen er hentet fra Wikipedia

Bildet er hentet fra Wikipedia

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.