Radio Skauen, Bjørkelangen. Gjengitt med tillatelse
Radionyheter

Leter etter miksebord fra historisk lokalradio

– Jeg jakter på et gammelt miksebord, står det i en mail vi har mottatt. Det viser seg at det er et konkret miksebord fra gamle Radio Skauen man leter etter, for en historisk utstilling.

Det er Arne Einar Berg som står bak henvendelsen. Han var en av de som var med og startet lokalradioen i Bjørkelangen, Radio Skauen. Stasjonen er for lengst historie, men nå ønsker en lokalhistorisk forening å rekonstruere et studio/kontrollrom i sin utstilling.

Derfor jakter Berg på en konkret mixer: KS Technic BC 9 broadcast mixer:

– Vi har det meste av gammelt utstyr som skal til for å greie dette, men vi mangler et miksebord av den typen vi brukte. Derfor lurer vi på om det er noen som har en gammel “KS Technic BC 9 broadcast mixer” stående, som de gjerne skulle bli kvitt. Send i tilfelle en e-post til arneeber@online.no, skriver Berg.

Han forteller videre mer om bakgrunnen for lokalradioen i Bjørkelangen i Akershus:

Radio Skauen startet i 1985 som andelslag. Intiativtakere var to radioentusiaster: Knut E. Bjørkmann og Arne Einar Berg, samt Jan H. Monsen som var kulturkonsulent i Aurskog-Høland kommune. Bjørkmann, som tidligere hadde jobbet en del som journalist ble redaktør, og Berg teknisk leder og styreforman for andelslaget.

De som tegnet andeler var lag, foreninger og privatpersoner.

Fra starten av fikk vi tilbud om et ubenyttet rom i Bjørkelangen Ungdomsskole, hvor vi fikk lov å sette opp en delevegg og innrede et studio og kontrollrom med en kontorkrok.

Signalene gikk på fast linje til en linksender på taket av Bjørkelangen kornsilo, og derfra på radiolinje til en høyde på Lierfoss som heter Runddelen, hvor Televerket hadde en linkstasjon. Der ble senderen montert.

I begynnelsen hadde vi kveldssendinger tre ganger i uka , men utvidet ganske snart, først til hver kveld, deretter med ettermiddagssendinger og senere fulgte morgensendinger. Den neste utvidelsen var musikk den tiden vi ikke hadde fastlagte program, og dermed sendte vi 24/7.

Med økende akivitet var det blit behov for større lokaler, og vi flyttet til et lokale i 2. etasje i et forretningsbygg i Bjørkelangen sentrum. Der innredet vi to studioer, et kontrollrom med to miksebord, og kontorplasser. Med denne løsningen kunne vi redigere og produsere program samtidig med at vi sendte fra hovedstudioet.

Medarbeiderkurs Radio Skauen. Gjengitt med tillatelse

Lokale nyhetssendinger var et krav, og i tillegg et fast akualitetsmagasin. Videre var vi med på oppstarten av Radio Nettverk, og dermed kunne vi komplettere de lokale nyhetssendingen med riksnyheter.

Av faste programmer kan nevnes ønskekonsert, radiobingo, og en mengde reportasjer. Dessuten hadde vi ofte gjesteprogramledere.  Vi fikk til samarbeide med en rekke lag og foreninger, som fikk sendetid. Vi fikk lagt linje til Bjørkelangen kirke og øverførte gudstjenester derfra.

Vi hadde også et opplegg med ambulerende studio, hvor vi reiste rundt i distriktet og sendte «direkte», det vil si at det verbale gikk pr. telefonlinje til kontrollen, hvor tekniker spilte eventuell musikk. I fortballsesongen hadde vi «nesten direkteoverføringer» fra Aurskog Stadion ved at en kurer hentet et nytt bånd fra reporteren på stadion ca. hver halvtime.

Utstyret var en BC 9 mikser, samt en 6-kanals diskotekmikser. Videre to platespillere, fra starten av to Revox A77 spolebåndopptkere, en kassettspiller og en CD-spiller. Senere kompletterte vi med en Tandberg og to Tascam spolebåndopptakere, nok en kassettspiller samt en cd-spiller til. Alt utstyr samt begge studioene kunne patches mot ønsket mikser. I tillegg hadde vi flere Marantz reportasjeopptakere samt noen enklere kassettopptakere.

Vi hadde som mål at alle som ville forsøke seg, enten i teknikk, i studio eller som «utegående reportere» skulle få en sjanse. Derfor er det svært mange som den kan skryte av at de har jobbet på Radio Skauen.

Vi dekket et ganske stort geografisk område, men samtidig var det flere som ønsket å høre programmene våre. Vi søkte og fikk konsesjon til å sette opp en omformer på Garderåsen skole i Fet.

Nærradioforbundet satte etter hvert i gang med regelmessige lytterundersøkelser, og de viste at det var noe over 20.000 lyttere som hørte på oss hver uke.

Frekvensen våre var 104,9 mHz (Lierfoss) og 106,8 mHz (Garderåsen).

Muskikken var preget av mye «svensktopp» og litt P1+ profil.

I tillegg til noe musikk vi kjøpte, fikk vi utallige plater og kassetter som gaver fra lytterne.

Økonomien var et stadig problem. Den eneste som fikk litt lønn var redaktøren. Vi fikk etter hvert muligheten til å sende «Lydplakater», men inntektene dekkket ikke kostnadene, og andelskapitalen pluss litt til forsvant etter hvert. I 1993 overtok Akershus Arbeiderpresse, som stiftet Radio Skauen A.S. Vi som hadde drevet stasjonen trakk oss ut, og det nye selskapet la om til ungdomsprofil. Dette passet ikke de fast lytterne, lyttergrunnlaget forsvant, og i 1994 var konkursen et faktum.

Kilde: Arne Einar Berg Foto er også gjengitt med tillatelse fra Arne Einar Berg.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar