Radionyheter

Lokalradio er landets nest største radiokanal

Lokalradioene samlet utgjør landets nest største radiokanal. Det viser ferske tall for 1. kvartal. Bare NRK P1 er større, viser Kantar-tallene som også viser en nedgang for radio totalt. 

Radiolyttingen gikk litt ned fra 4. kvartal 2019 til 1. kvartal 2020. Det viser lyttertall som Kantar utarbeider for Norsk Lokalradioforbund. I årets tre første måneder var den totale radiolyttingen i Norge 58,9 % mot 59,5 % i de tre siste månedene i fjoråret. Tallene gjelder daglig oppslutning.

Det er en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng. Legg merke til at dette er tall utarbeidet av Kantar og kan ikke sammenlignes direkte med PPM-tallene som Nielsen Media utarbeider. Men, tallene fra Kantar inkluderer lytting på lokalradio, mens tallene fra Nielsen ikke har med noen lokalradioer.

P1 er fortsatt størst, men lokalradio er nummer to. 

NRK P1 er fortsatt landets desidert største radiokanal, med en daglig oppslutning på 22,7 % i første kvartal. Det er 0,3 prosentpoeng ned fra forrige kvartal.

Lokalradio samlet er den nest største radiokanalen med en oppslutning på 11,4 % i 1. kvartal mot 11, 9 % kvartalet før. Det er selvsagt ikke snakk om èn lokalradio, men et tall for alle lokalradioer lagt sammen på landsbasis. I flere distrikter er det få eller ingen lokalradiostasjoner å høre.

P4 ( Hovedkanalen) er nummer tre på lista med en oppslutning på 10.6 %, ned fra 10,9 %. NRK P2 har en oppslutning på 6,7 % ( opp fra 6,6 % ), NRK P3 går ned til 6,4 fra 6,5, mens Radio Norge ( kanalen ) bare har 4,5 % oppslutning, ned 0,1 prosentpoeng.

De eldre hører mest på radio

Tallene fra Kantar viser også at de mellom 60 og 69 år er de som hører aller mest på radio. 73,4 % i denne aldersgruppen hører på radio daglig. De blir tett fulgt av de mellom 70 og 79 år, der 71,0 % hører på radio.

De som hører minst på radio er de mellom 12 og 19 år, der bare 32,7 % velger radio daglig, men det er ikke så mye bedre mellom 20 og 29 år, med en oppslutning på 40,8 %.

Ser man på enkeltkanaler deler NRK-lytterne seg tydelig på alder og skillet går ganske klart på 50 år. De under 50 hører på NRK P3, mens de over 50 hører på NRK P1.

Interessant nok er lyttingen på lokalradio mye jevnere fordelt på aldersgrupper, noe som gjenspeiler at lokalradio omfatter diverse radioformater, alt fra ungdomsradio til pensjonistradio og alt imellom.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar