Foto: Pål Lomeland
Radionyheter

Lokalradio i fokus i media

Situasjonen for lokalradio ble satt på dagsorden i diverse medier i forrige uke, bl.a Vårt Land, ANB og Dagbladet, i saker som ble referert av en rekke andre medier. 

Den friskeste uttalelsen sto nok redaktøren i Radio Rjukan, Ole Jon Tveito, for da han fikk en telefon fra Dagbladet:

– Vi har trodd at fornuften ville seire før eller siden, men det ser ikke helt lovende ut, sa Tveito og siktet selvfølgelig til den planlagte fm-slukkingen.

Han forklarer at en DAB-sender koster omtrent 20 ganger så mye som en FM-sender.

– Det er ikke snakk om at vi har mulighet til å betale for det. Det er fint nok at vi kan fortsette å sende radio på FM fram til 2021, men hvis alle lytterne forsvinner over til DAB i 2017, hjelper ikke det oss, sier Tveito til Dagbladet.

Han får støtte fra nestleder i Norsk Lokalradioforbund, Thor Magnar Thorsen, som også er intervjuet av samme avis:

– For å nå samme dekningen som vi har på DAB i dag hadde det kostet oss 2-3 millioner kroner. Det er penger vi ikke har, sier leder for Radio 102 og nestleder i Lokalradioforbundet, Thor Magnar Thorsen.

Flere som driver lokalradioer deler den samme bekymringen, noe som kommer fram i Vårt Land:

– Her på Sunnmøre har det tatt lang tid å få god dekning på FM. Jeg tror ikke det er sannsynlig at det vil bygges ut et DAB-nett som kan konkurrere med det. Til det er en utbygging for dyr, sier daglig leder Ragnhild Kristine Vartdal Espelund i Radio Sunnmøre til avisa.

De har også snakket med en lokalradioaktør som har bestemt seg for å satse på DAB, men ser store utfordringer:

Vi har søkt for å sikre at disse vil overleve omstillingen til DAB. Det er fra naturens side store utfordringer knyttet til en utbygging på for eksempel Sunnmøre, sier Aslak Skretting i Jærradiogruppen.

Sogn er en region som har spesielle utfordringer. Ikke er det noen som har konsesjon for lokal-DAB og det er knapt nok lokalradioer i drift i området på FM. Et hederlig unntak er Radio Luster som sender på FM og på internett.

– Som eneste lokalradio i vårt distrikt var det ikke aktuelt å søke om konsesjon. Vi har ikke råd til å bygge ut og det er ingen mulige leietakere. Det er i det blå med DAB-radio her, forklarer Finn Roar Skare, styreleder og teknisk leder i Radio Luster til Vårt Land.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar