Geir Friberg er daglig leder i Radio Grenland
Radionyheter

Lokalradio like stor som NRK i Telemark

Det er nå mange lokalradioer som kan glede seg over høye lyttertall. I Telemark er lokalradio like stor som NRK distrikt, viser ferske tall. Blant vinnerne er Radio Grenland. 

22 % er det magiske tallet. Lokalradio samlet i Telemark hadde 22 % daglig oppslutning i første kvartal 2018. Nøyaktig det samme har NRK distrikt, altså Telemarkssendingen. Det er ganske mye ned for NRK og solid oppgang for lokalradioene, viser tall fra Kantar TNS.

Dette er altså et år etter at NRK gikk av lufta på FM i Telemark og henviste sine lyttere til DAB. De siste månedene har Radio Rjukan, Hjalarhornet, Radio Vest-Telemark og Radio Grenland vært alene på FM, noe mange lyttere tydeligvis er glad for.

Dessverre er radiolyttingen totalt sett gått kraftig ned i Telemark, fra 68 % til 60 % daglig. Dette går hardest utover NRK, som går ned fra 51 til 39 % (samlet)

P4 (hovedkanalen) har gått ned fra 14 til 10 %, mens Radio Norge har gått ned fra 14 til bare 5 %.

NRK P1 har gått ned fra 31 til 25 %, mens NRK P3 har gått ned fra 13 til 4 %. Bare NRK P2 har klart å øke sine tall i Telemark, fra 6 til 7 %.

Lokalradio er i den samme perioden doblet fra 11 % til 22 % daglig. Men, man må huske på at det i deler av Telemark ikke er noe lokalradio på lufta, noe som gjør at tallene ser enda bedre ut der de faktisk sender.

Ser man på Grenland, altså regionen som innbefatter Grenland på lyttertallene, er lokalradio større enn NRK P1, henholdsvis 23 % og 22 % daglig. Radio Grenland på 19 % er alene også større enn NRK distrikt på 18 %. Det er litt uklart hva de siste 4 prosentene hører på. Merk at de siste tallene er et snitt av ett år.

Det er bare Radio Grenland som er med på tallene som utarbeides av Kantar TNS for Norsk lokalradioforbund, men det er interessant å se at lyttingen på lokalradioen nå fordeler seg jevnt over aldersgruppene. Mens Radio Grenland før hadde et tyngdepunkt mellom 30 og 39 år er lytterne nå vesentlig mer jevnt fordelt i alle aldersgrupper. Dette er en trend vi ser igjen i andre fylker.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar