Tommy Novik og Benjamin Solås i Radio 3 Bodø Foto: Stian Høgland
Radionyheter

Lokalradio mer enn doblet i Nordland

Lokalradioene i Nordland opplever en ny gullalder takket være at rikskanalene har forsvunnet fra FM-båndet. Lokalradio har mer enn doblet oppslutningen siden i fjor, mens rikskanalene sliter. Radio 3 Bodø er i sitt område nå like stor som P4 og Radio Norge tilsammen.

I andre kvartal 2017 hadde lokalradio samlet en daglig oppslutning på 17 % i Nordland. I andre kvartal 2016 hadde lokalradioene 8 %. Det er mer enn en dobling på ett år, viser tall som Kantar TNS har laget for Norsk lokalradioforbund.

Det som har skjedd i mellomtiden er at alle NRKs kanaler samt P4 og Radio Norge har slått av sine FM-sendere i Nordland. Disse har vært stille siden januar i år, da Nordland som første fylke ble rammet av FM-slukkingen.

Nå ser vi klart resultatet av dette. NRK P1 er redusert fra 39 % i andre kvartal 2016 til 29 % i samme kvartal i år. NRK P3 er nesten halvert fra 14 til 8 %, mens P2 klarer seg bedre og går fra 8 til 6 %.

NRK samlet ned fra 58 % til 46 %. Det utgjør en reduksjon i antall lyttere på over 20 % fra andre kvartal 2016 til andre kvartal 2017.

P4 er enkeltkanalen som taper mest på FM-slukkingen i Nordland. P4 går ned fra 17 % i andre kvartal 2016 til bare 9 % i andre kvartal i år. Radio Norge går ned fra 11 til 7 %. Her har vi ikke målinger for de digitale kanalene.

Radio 3 Bodø er en av lokalradioene som kan glede seg over mange nye lyttere. en spesialmåling for Bodø i første kvartal i år viser at Radio 3 Bodø har fått 56 % flere lyttere sammenlinget med første kvartal i fjor.

Dette gir Radio 3 en ukentlig oppslutning på 27 % i årets første seks måneder mot 17 % i samme periode i fjor. Lokalradio totalt i Bodø har økt fra 20 % til 34 % fra 2016 til 2017.

Samtidig har de kommersielle rikskanalene tapt mange lyttere i Bodø. P4 går ned fra 18 % til 12 % og Radio Norge går ned fra 24 % til 17 %. Det betyr at Radio 3 Bodø er nesten like store som de to rikskonkurrentene til sammen.

I Bodø sitter Tommy Novik og koser seg i Radio 3. Kanalen tar vel imot lyttere som ikke har gått til innkjøp av digitalradio:

– Det er veldig gøy med ny økning. Vi har innarbeidet en morgensending som vi får mange gode tilbakemeldinger på, forteller Novik til lokalradio.no

Disse tallene er hentet fra lokalradioundersøkelsen, som gjennomføres med telefonintervjuer. Antall intervju er 398 i Nordland i andre kvartal 2017 og 487 i andre kvartal 2017. Dette kan ikke sammenlignes med PPM-målingene som også Kantar TNS lager. For undersøkelsen som gjelder Bodø er utvalget 287 – 294 og gjelder altså et halvt år.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar