Illustrasjon
Radionyheter

Lokalradio nest største radiokanal i Norge

Dersom lokalradioene hadde vært en kanal ville den vært Norges nest største radiokanal. Det viser lyttertallene fra Kantar og Norsk lokalradioforbund. 

57,2 % av befolkningen hører på radio hver dag. Det går fram av lyttertallene for siste kvartal fra Kantar. Det tilsvarer 2,6 millioner mennesker. Dette tallet inkluderer både riksradio og lokalradio.

I tredje kvartal hadde norske lokalradioer samlet en oppslutning på 10,5 % hver eneste dag. Dette til tross for at Stortinget har vedtatt forbud mot kommersiell lokalradio på FM i storbyene for å beskytte de store rikskanalene.

Likevel har P4 (hovedkanalen) færre lyttere enn lokalradio samlet. P4 Radio Hele Norge oppnådde i tredje kvartal en oppslutning på 10,4 %. NRK P1 er størst, som vanlig, med 21,8 % daglig oppslutning.

Alle andre kanaler blir smågutter i forhold til de tre store (P1, P4 og lokalradio): NRK P2 fikk 6,6 %, NRK P3 6,0 % og Radio Norge 4,2 %.

En god del nordmenn hører på utenlandsk radio, i denne undersøkelsen oppgir 1,4 % at de daglig hører på en utenlandsk radiokanal.

Det betyr at nesten en halv milllion nordmenn hører på lokalradio hver dag, 483 951 for å være mer nøyaktig. Bare NRKs hovedkanal er større og det er 843 696 som får med seg distriktssendingen hver dag, ifølge Kantar.

Det er faktisk 92 393 daglige lyttere på lokalradio i Oslo og Akershus, til tross for de før nevnte begrensningene og Rogaland er nest best fylke med 64 317 lyttere på lokalradio hver dag.

Undersøkelsen er gjennomført som spørreundersøkelse og omfatter lytting på alle plattformer. Tallene kan ikke direkte sammenlignes med PPM-målingene som Nielsen har ansvaret for, ettersom tallene er utarbeidet på en annen måte.

Tallene inkluderer både riksradio og lokalradio, men er avhengig av at folk husker hva de har hørt og når.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar