Fra venstre Morten I. Schei, Leif Tore Surén og Bjørn-Martin Brandett. Foto: Hedmarksradioene
Radionyheter

Lokalradio nesten tredoblet i Hedmark

Hedmark er et av fylkene der lokalradio har hatt størst fremgang det siste året. Det er mye takket være FM-slukkingen, men også godt lokalt innhold, mener sjefen for Hedmarksradioene. 

Lokalradio totalt i Hedmark hadde en daglig oppslutning på 10 % i fjerde kvartal 2016. Dette hadde økt til hele 26 % i fjerde kvartal 2017. Det viser lokalradioundersøkelsen som Kantar TNS lager.

Samtidig har mange av de enkelte lokalradioene i fylket fått fantastiske lyttertall. Vi kan nevne Solørradioen som i siste kvartalsmåling hadde 41 % daglig oppslutning. Dermed er Solørradioen nummer to på lista over landets mest populære lokalradioer, målt i oppslutning i eget område. Bare Nea Radio er større. Elverumsradioen, Trysilradioen, Hamarradioen og Østerdalsradioen tilhører alle Hedmarksradioene og er alle med på lokalradio Topp 15.

I Hedmark har den totale radiolyttingen gått litt ned, til tross for den enorme økningen på lokalradio. Radio (alle kanaler) går ned fra 74 til 71 % og man trygt fastslå at lokalradio redder radio i Innlandet.

Lokalradioene er nå størst av alle kanaler i Hedmark med 26 %, mens NRK distrikt må nøye seg med 24 %, mot 32 % for ett år siden. NRK P1 står oppført med 22 %. (red.mrk: her kan det være en feilkilde, for P1 burde være større enn distrikt ). P1 hadde 34 % for ett år siden.

P4 er halvert fra 22 til 13 %, mens Radio Norge er nesten utradert og går fra 15  % til bare 4 %! i fjerde kvartal. Tallene gjelder altså kun Hedmark.

NRK P3 har også mistet to tredeler av sine lyttere fra 18 til 6%, mens NRK P2 har mer lojale lyttere og går fra 8 til 5.

Det er særlig Hedmarksradioene som har merket rikskanalenes FM-slukking, og radiosjef Bjørn-Martin Brandett:

– Klart at “FM-monopolsituasjonen” gir oss store fordeler. Samtidig har lyttertallene fortsatt omlag et halvt år med hvor vi ikke hadde denne situasjonen, sier Brandett.

Han tror det er nettopp den lokale tilhørigheten som gjør at Hedmarksradioene har så stor suksess:

– Jeg er overbevist over at om vi skal overleve i fremtiden må vi ha noe mellom sangene som ingen andre har. Hos oss kan du ikke vinne en million, og du får ikke presentert omfattende analyser av siste nytt fra Stortinget. Men vi driver radio på små steder, og på små steder er folk opptatt av hva som skjer i nærmiljøet sitt. Ingen kan være mer lokale enn oss.

Vi har sakte men sikkert siden jeg overtok radioen i 2010 utvidet mannskapet, og jeg mener nå at vi lokalt og regionalt er et godt alternativ til det gamle NRK Hedmark var. Vi gir folk et unikt lokalt innhold.

Han forteller også SolørRadioen skiller seg særlig ut, blant annet fordi denne radioen har holdt på lengst av de som nå er med i Hedmarksradioene. I tillegg driver lokalradioen lokal nettavis og eget magasin, på papir.

– I tillegg har vi en ekstra DAB-kanal som spiller musikk tilpasset den godt voksne målgruppa i våre kommuner. SolørRadioen er en viktig støttespiller redaksjonelt, og økonomisk, for mange idrettslag, lag og foreninger. Vi betyr rett og slett noe for folk i Solør. Det synes jeg er stas, sier Brandett.

Han er både optimist og samtidig litt bekymret for fremtiden. Ikke for lytterne, men for hva politikerne kan finne på:

– Jeg er spent på fortsettelsen nå. Jeg tror ikke vi har nådd toppen ennå, men hvordan tallene blir seende ut da “alle” har kjøpt seg DAB og vi må konkurrere med et titalls nasjonale kanaler tør jeg ikke spå. Blir vi tvunget av FM i 2022 er jeg redd vi får det svært tøft, avslutter Brandett

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar