Telemark, illustrasjonsbilde Foto: Pixabay
Radionyheter

Lokalradio øker i flere fylker

Takket være rikskanalenes FM-exit er det mange lokalradioer som får flere lyttere. Det viser lyttertallene for tredje kvartal. De to fylkene som skiller mest ut er Hedmark og Telemark

I Telemark er det nå 18 % som daglig hører på lokalradio. I tredje kvartal i 2016 var det 7 %. Det utgjør en økning på over 150 %.

I Telemark finner man sterke lokalradioer som Radio Grenland, Radio Rjukan, Hjalarhornet og Radio Vest-Telemark men det er også en del kommuner som ikke har lokalradio, noe som kan bety at økningen for lokalradio er enda større der lokalradio har dekning.

Også i nabofylket Vestfold er det solid økning for lokalradio, til tross for at flere rikskanaler har vært tilgjengelig på FM. Radio Tønsberg og de andre lokalradioene i Vestfold kan samlet glede seg over 16 % daglig oppslutning i 3. kvartal 2017 mot 7 % i det samme kvartalet året før.

Hedmark har ikke den største økningen, men det er likevel imponerende tall. Hele 28 % av befolkningen i Hedmark hører på lokalradio daglig. Lokalradio i Hedmark gjorde det veldig bra også i tredje kvartal året før, men likevel kan man skilte med en økning på over 100 %.

Lignende tall finner vi i Møre og Romsdal der lokalradio har økt med 120 % i løpet av det siste året. Lokalradio totalt hadde 10 % oppslutning i 3. kvartal 2016 og hele 22 % i 3. kvartal 2017.

Her finner vi da også sterke radioer som 1 FM Molde og Radio Ålesund.

I Vest-Agder har også lokalradio økt kraftig, selv om P4 og Radio Norge fortsatt var på lufta i det målte kvartalet. Likevel kan lokalradioene i sør skryte av 60 % økning fra 11 til 17 % daglig oppslutning.

Interessant er det også at lokalradio i Aust-Agder er nesten doblet, til tross for at det nå faktisk er få lokalradioer igjen på FM i dette fylket.

Oppland og Nordland har faktisk nøyaktig den samme økningen. Begge får 8 % i 3. kvartal 2016 til 14 % i tredje kvartal i år. At økningen er lik er nok tilfeldig, men begge steder har lokalradio fått lyttere takket være rikskanalenes FM-exit.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.