Radionyheter

Lokalradio øker kraftig i Troms og Finnmark

Lokalradio har økt med 84 % i landets to nordligste fylker. Det kommer fram i tall som Medietilsynet har offentliggjort.

Troms og Finnmark var de siste fylkene der rikskanalene slukket sine FM-sendere. Det skjedde i desember i fjor. Nå ser man resultatene av det på lyttertallene.

Sammenlignet med tredje kvartal 2016 har lokalradioene samlet sett økt sin andel av radiolyttere i Telemark, Buskerud, Hedmark, Oppland, Nordland, Troms og Finnmark.

Den største økningen i denne perioden kom i Troms og Finnmark, hvor samlet lytterandel for lokalradio økte fra 7,9 til 14,5 prosent. Det tilsvarer en økning på hele 84 prosent fra tredje kvartal i 2016 til tredje kvartal i 2018.

På lokalradio Topp 15 kan man også det samme. Radio Alta er den stasjonen på lista som øker mest i 3. kvartal

Ser man på lyttertallene for inneværende år er det også en økning for Troms og Finnmark. Fra første kvartal til tredje kvartal har lokalradioene i de to nordligste fylket samlet økt med 2,8 prosentpoeng.

Ettersom det er en viss treghet i hvordan lyttertallene måles, kan økningen trolig tilskrives at rikskanalene slukket sine FM-sendere i desember.

Men, også i Nordland øker lyttertallene for lokalradio, til tross for at dette fylket var det første der rikskanalene ble slukket. i Nordland økte lokalradio samlet med 1,2 prosentpoeng fra første kvartal til tredje kvartal, ifølge Medietilsynet.

Ser vi på resten av landet har lokalradio samlet gått litt ned fra begynnelsen av året. Her har Medietilsynet delt inn i regioner og for Midt-Norge er det en nedgang på 4,1 prosentpoeng.

Legg merke til at dette også er regionen som innehar Norges mest populære lokalradio, Nea Radio, som de siste tre kvartalene har hatt en daglig oppslutning på over 50 % i sitt område.

Når det gjelder andre kanaler, så kan man ganske tydelig se at radiolyttingen ikke har økt fra første kvartal til tredje kvartal. Ifølge tallene som Kantar TNS har utarbeidet var lyttingen på alle kanaler 59,2 % i første kvartal og kun på 58,8 % i tredje kvartal.

NRK totalt har tapt 0.5 prosentpoeng i denne perioden, mens P4-gruppen og Bauer Media har gått opp. Særlig Bauer kan glede seg over en økning fra 11,8 til 13,2 %, mens P4-gruppen har økt fra 18,5 til 19,5. Dette gjelder altså kun inneværende år, etter FM-slukkingen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar