Radionyheter

Lokalradio øker til tross for sendeforbud på FM i Hordaland

I Hordaland har de kommersielle lokalradioene fått sendeforbud på FM fordi Stortinget fryktet at de ville ta lyttere fra NRK og rikskanalene. Likevel øker lokalradio i Hordaland, viser ferske tall.

Bergen (bilde) er uten tvil den største byen i Hordaland og har fostret mange spennende lokalradioer. I løpet av fjoråret ble FM slukket av NRK, P4 og Radio Norge, men Stortinget vedtok at også de store kommersielle lokalradioene måtte slukke sine FM-sendere.

Det kunne gått dramatisk ut over oppslutningen til lokalradioene i fylket, som nå består av nisjeradioer og studentradioer i Bergen, samt “vanlige” lokalradioer utenfor Bergen, som Radio Sotra. Likevel viser de siste tallene at lyttingen på lokalradio faktisk har økt!

Lokalradio (samlet) i Hordaland går fra 12 % i fjerde kvartal 2016 til 14 % i fjerde kvartal i 2017. Samtidig går den totale radiolyttingen ned fra  62 % til bare 53 % i den samme perioden.

NRK P1 går ned fra 30 til 23 %, men de kommersielle rikskanalene er faktisk de som taper mest i Bergen, P4 går ned fra 16 til 7 % og Radio Norge går ned fra 14 til 5 %.

NRK P3 går ned fra 12 til 5 % og NRK P2 går ned fra 8 til 4 %. NRK totalt har gått fra 48 % til 35 %. Det betyr at to tredeler av befolkningen i Hordaland hører ikke på NRK Radio.

En av lokalradioene som har merket FM-slukkingen sterkest er Radio Sotra, som har delvis dekning av Bergen:

– Hurra for DAB, sier jeg. Det er jo gøy å ha monopol, sier Rolf Øvretveit, redaktør i Radio Sotra til Bergensavisen.

– Vi merker det på at vi har flere innringere og at folk vi treffer snakker mer om radioen. Utrolig nok får vi masse skryt. Verden vil bedras, ler Øvretveit.

Den viktigste indikatoren på den økte interessen er likevel sponsorinntektene.

– Vi ligger an til en økning på 25 prosent. Det utgjør flere hundre tusen kroner i året og betyr masse for oss, sier Øvretveit til Bergensavisen.

Avisa har også snakket med Studentradioen i Bergen som også opplever en FM-renessanse.

– Før var vi en av utallige aktører, og det var ikke så nøye om ikke alt var på stell. Nå er det en mye mer seriøs stemning her, sier redaktør Mikkel Kvenås til BA

– Mange her har som jeg lyst til å jobbe videre i bransjen, så jo mer virkelighetsnær vi er, jo bedre, legger han til.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Slukking av FM ved tvang er ikke et demokratisk land verdig.
    “Den siste kommuniststaten” bortforklarer suksessen til de som fortsatt sender på FM.
    Lenge leve lokalradio på FM!