Radio Riks i Oslo raser over at de må betale langt mer for musikkrettigheter enn det de har i kommersielle inntekter. Nå kommer saken opp i rettssystemet.
– I 2023 ble Radio Riks avkrevd 691 prosent av de kommersielle inntektene fra radiovirksomheten i vederlag til Tono og Gramo, opplyser advokat Erik Flågan i Stray Vyrje & Co, som representerer Radio Riks.
Hvordan det har blitt slik har sammenheng med at mesteparten av omsetningen i lokalradioen stammer fra offentlig støtte, som er øremerkede midler som ikke kan brukes til å betale musikkavgifter med.
Radio Riks sender på FM i Oslo-området, i et såkalt slukkeområde der Stortinget har forbudt kommersiell lokalradio på FM i forbindelse med at rikskanalene gikk over til DAB. Det er derfor svært begrenset hvor mye radiokanaler i slike områder kan tjene på såkalte kommersielle inntekter.
Men, i 2022 betalte Radio Riks 25 % av sin omsetning til rettighetsorganisasjonene Tono og Gramo. I 2023 skjedde det en endring slik at Tono alene kom med et krav som tilsvarer 65 % av omsetningen. Dette fører til at lokalradioen blir avkrevd 691 % av sine kommersielle inntekter.
– Tonos praksis skaper en urimelig økonomisk byrde for små nisjeradioer som vår, og vi opplever at dagens modell er uforenlig med både loven og grunnleggende prinsipper for rimelighet, sier Knut Jeppsson, styreleder i Radio Riks, i en uttalelse til Nettavisen.
Avisen skriver videre at problemet er i stor grad knyttet til små lokalradioer som ikke er en del av Lokalradioforbundets lytterundersøkelser. Ifølge Radio Riks ender de opp med den dyreste modellen Tono har, som baserer seg på hvor mange som bor i dekningsområdet, noe som i Oslo naturlig nok er svært mange.
– Vi må ha et rimelig vederlag som gjør at denne type radiokanaler kan eksistere. Den modellen og de vederlag Tono avkrever i dag fra aktører som Radio Riks Oslo oppfattes lovstridige og historisk betinget, sier advokat Erik Flågan.
Derfor tar Radio Riks ut søksmål mot Tono, der de hevder at vederlagsmodellen til Tono er ulovlig, og at retten skal fastsette rimelig vederlag.
– Kommer domstolen til at dagens vederlagsmodell er lovlig og det avkrevde vederlag rimelig, må mange av radioene slutte å spille musikk – eller spille AI-musikk, sier advokaten til Nettavisen.