Sølvi Olimb og Nils Gunnar Haraldseid
Radionyheter

Lokalradio spås lys framtid av lokalavis

Lokalavisa Demokraten i Østfold mener lokalradio kommer til å gjøre det bra når rikskanalene slukker sine FM-sendere og peker særlig på Radio Øst (bilde)

Det blir en spennende radiohøst i Østfold når FM-nettet slukkes, det skriver Demokraten på lederplass. De har fått med seg at det er NRK, P4 og Radio Norge som slukker sine sendere. De skriver blant annet:

– Det blir en spennende radiohøst i Østfold når FM-nettet slukkes. I Vesterålen, Mo i Rana og Steinkjer har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet jaktet på piratsendere i FM-nettet og forsikringsselskaper fraråder løse DAB-adaptere i bilen – da de frykter at bilistene blir distrahert i trafikken.

Radio Øst kommer til å sende både på FM, DAB og som internett-radio, vi tror lokalradioen i Råde kommer til å bli høstens lyttertallvinner – i «tradisjonelle» kanaler!

Radio Øst sender fra Råde, men har dekning i store deler av Østfold, særlig i Sarpsborg, Fredrikstad og Moss. Lokalradioen hadde sin første sending 1. september 1984. Som en anekdote kan det nevnes at radioen fikk sitt senderutstyr inndratt i 1986, fordi man sendte med større sendereffekt enn tillatt.

Lokalavisa viser i sin leder til tallene som Norsk lokalradioforbund har hentet ut fra Bodø, der lokalradio doblet seg etter at de ble alene igjen på FM-båndet i byen. I tillegg viser tallene stort fall for hovedkanalene til P4 og Radio Norge.

Digitalradio Norges egne tall har vist en nedgang i radiolyttingen på 13,5 % i Nordland etter FM-slukkingen og også på denne undersøkelsen går lokalradio opp.

NRK P1 klarer seg generellt nogenlunde bra, mens NRK P3 har mistet lyttere etter at FM-slukkingen startet.

De aller fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM minst fram til 2022, med unntak av kommersielle lokalradioer i storbyene som blir nektet av Stortinget å sende på FM.

 

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar