Seleccion Quinta Cordillera fra Chile deltar på Norway Cup i år. Foto: Radio Latin-Amerika
Radionyheter

Lokalradio sponser unge spillere på Norway Cup

For første gang på 15 år stiller Chile med et fotballag på Norway Cup. Det er takket være Radio Latin-Amerika i Oslo. 

– Dette blir en stor opplevelse og et minne for livet for de unge spillerne, sier Hans Dahle, daglig leder i Radio Latin-Amerika.

Han er både stolt og rørt på en gang. Det er radiostasjonen han leder som har invitert laget til Norway Cup og betalt deler av reisen og oppholdet. Uten støtten fra Radio Latin-Amerika i Oslo ville ikke laget ha hatt økonomisk mulighet til å delta på fotballfesten på Ekeberg.

Noen av guttene kommer fra fattige familier i Chile og har aldri vært utenlands før. Nå har de flydd over tusen mil for å være med på den store fotballfesten og treffe spillere fra hele verden.

Det chilenske laget heter Seleccion Quinta Cordillera og består av 17 gutter i alder 14 til 16 år, to av guttene er fylt 17. Med seg har de to trenere og to foreldre.

Foreldre, naboer, slektninger og venner hjemme i Chile har gjennom lang tid gjort en imponerende innsats for å tjene inn de 350 000 kronene flyreisen, oppholdet og påmeldingene har kostet. De har arrangert fester, bingo, lotterier, dans på lokalet og mye annet.

– Men det var ikke nok til å komme til Norway Cup, sier Hans Dahle. Han forteller at laget fikk litt støtte fra ordføreren i Quilpue, men ellers finnes det ikke noe statlig støtteapparat i Chile som hjelper fotballagene.

Seleccion Quinta Cordillera kom seg til Sverige og den store, internasjonale fotballturneringen Gothia Cup. De klarte seg meget bra og vant fem av seks kamper. Den sjette tapte de med ett mål. – Men det var ingenting å si på innsatsen, de ga absolutt alt, sier Hans Dahle med overbevisning.

Da Radio Latin-Amerika fikk høre at guttene skulle spille i Sverige og drømte om å komme videre til Norway Cup, bestemte de seg for å invitere dem til Ekebergsletta. – Det var på høy tid at det kom besøk fra Chile, syntes Hans og de andre i lokalradioen. Det syntes de chilenske lytterne også. Lokalradioen klarte å samle inn over 30 000 kroner fra chilenere og latin-amerikanere i Oslo.

Radioen ga 75 000 kroner

Innsamlingsaksjonen foregikk via Vipps og arrangementer på Samisk Hus og i Den katolske kirke i Oslo. Radio Latin-Amerika alene slo til med 80.000 kroner til laget i gave – et stort løft for en liten radiostasjon. Dermed var over 100 000 kroner samlet inn og 17 overlykkelige chilenske gutter er nå på spillelisten på Norway Cup. – Vi er stolte av å kunne bidra og spre så mye glede, sier Hans Dahle.

Radio Latin-Amerika har vært på Ekebergsletta i mange år og sendt direkte på nettet med kommentarer på spansk – til stor glede for foreldrene til spillerne. Hvert år stiller mange lag fra Sør-Amerika til fotballfesten på Ekeberg – Mexico, Brasil, Peru og Argentina. I tillegg kommer det spanske fotballaget.

Guttene fra Chile får med andre ord mange å snakke spansk med. Med én felles stor interesse blir det nok ikke vanskelig for dem å få nye venner på tvers av landegrensene. Opplevelsene står med andre ord i kø for guttene fra andre siden av kloden.

– Chilenere i Norge utgjør den største gruppen spansktalende her i landet. Nyheten om at Chile stiller med eget lag på Norway Cup, har skapt stor begeistring, forteller Hans. Han lover at det blir mange chilenere på Ekebergsletta i år, både store og små. – Chilenerne elsker fotball!

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar