Radionyheter

Lokalradio større enn du tror!

Visste du at lokalradioene er like store som P4 i Finnmark? Eller at lokalradioene i Oslo og Akershus faktisk har nesten like mange lyttere som NRK Østlandssendingen? Vi har sett på lyttertallene pr. fylke.

Det er svært få lokalradioer som er med på PPM-undersøkelsen til TNS Gallup. En svært høy pris gjør at det bare er riksradio og de store kjedene som har mulighet til å være med. Derfor får mange inntrykk av at lokalradio er mye mindre enn det faktisk er. Lokalradioundersøkelsen fra TNS Gallup og Norsk Lokalradioforbund måler heldigvis både riksradio og lokalradio i hvert fylke.

Lokalradio gjør det aller best i Rogaland og Sør-Trøndelag. Dette er to fylker som er kjent for å ha sterke lokalradioer, som blant annet Radio 102 og Nea Radio. Samlet sett har lokalradio en daglig oppslutning på 18 % i begge disse fylkene. Dette tallet gjelder lytting siste kvartal.

I Sør-Trøndelag betyr det at lokalradio dunker ut både Radio Norge (14%) og P4 (bare 10%!). I Rogaland er lokalradio mye større enn Radio Norge (10%), men her er P4 større (22%). Ikke overraskende er NRK P1 størst i begge de nevnte fylker med 2 x 32 %.

I Oslo og Akershus har også lokalradio en sterk posisjon, med 17 % oppslutning totalt, P4 har  18 %, Radio Norge bare 11 og NRK P1 22%. Men, ser man på tallene for NRK Østlandssendingen, 19 %, så er altså lokalradioene nesten like store.

Møre og Romsdal er et annet fylke der lokalradioene markerer seg. Lokalradio totalt har 14 % oppslutning. Det er det samme som Radio Norge og en god del bedre enn P4, som bare har 11 % oppslutning på nordvestlandet.

I Hordaland er det så og si jevnt løp mellom lokalradio (14%), P4 (15%) og Radio Norge (14%). Det er nesten like jevnt i Troms, der lokalradio har 12 %, P4 12 % og Radio Norge 10 %.

I Vest-Agder er lokalradio (16%) større enn Radio Norge (15%), I Østfold er lokalradio ikke så stort (10%), men det er ikke Radio Norge heller (10%). I de fleste andre fylker er lokalradio generellt bare et lite hakk bak de kommeriselle rikskanalene. Du får ingen premie for å gjette at NRK P1 er størst i alle fylker.

Et fylke  som skiller seg negativt ut for lokalradio er Sogn og Fjordane. Her har lokalradio bare 4 % daglig oppslutning, mens NRK P1 har vanvittige 56 %! P4 har 13 % og Radio Norge 10 % i dette fylket.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar