Sendepunkt i Hadsel i Vesterålen. (Foto: Eivind Engberg)
Radionyheter

Lokalradio vinner i flere fylker

Lokalradio vinner lyttere i flere fylker, også i områder der NRK og eller P4/Radio Norge fortsatt sender på FM. Det viser de siste lyttertallene fra Kantar TNS

Det er nå velkjent at lokalradio har kapret lyttere i de områdene der det er blitt stille på FM fra rikskanalene. Men, hyggelig nok ser man en lignende trend også i områder der det fortsatt er noen rikskanaler på det analoge nettet.

I Telemark er lokalradio mer enn doblet, fra 7 % oppslutning totalt i andre kvartal 2016 til 15 % i andre kvartal 2017.

I dette fylket skulle NRK slukke sine sendere i slutten av april og P4 og Radio Norge gikk av lufta i midten av juni. Men, i Grenland kunne man  høre NRK P1, P2 og P3 likevel, ettersom senderen som står der også skal dekke Vestfold, som blir slukket senere.

Likevel har NRK gått kraftig ned i Telemark og distriktssendingen har falt fra 35 % daglig oppslutning til 22 %, fra Q2, 2016 til Q2, 2017. Ikke overraskende er P4 og Radio Norge mer stabile.

Den samme trenden ser man i Hedmark, der lokalradio totalt også er doblet på ett år. Lokalradioene hadde 9 % daglig oppslutning i andre kvartal 2016, ett år senere har de 20 %.

NRK P1 har gått ned fra 37 % til 24 %. I Hedmark har også P4 tapt en del lyttere, selv om de var på FM stort sett hele kvartalet.

Også deler av Hedmark har fortsatt NRK-dekning, via en sender i Kongsvinger.

Kanskje den snodigste forandringen har skjedd i Østfold der lokalradio totalt er nesten doblet, fra 10 % i Q2, 2016 til 18 % i Q2, 2017.

Dette skjer altså til tross for at Østfold fortsatt ikke er rammet av rikskanalenes FM-slukking og NRK, P4 og Radio Norge sendte på FM i hele den målte perioden.

I Østfold gikk NRK totalt ned fra 48 % til 40 % i den samme perioden. Distriktssendingen har veldig lav popularitet i Østfold, med bare 16 % nå.

I Vestfold har også lokalradio en liten økning fra 10 til 13 % totalt.

I Nord-Trøndelag, der NRK gikk av lufta tidlig i andre kvartal, opplever lokalradioene også en økning, fra 10 % til 18 %. Her har NRK falt fra 62 % til 44 %

Vi har tidligere skrevet om Nordland og Sør-Trøndelag. Nordland er det eneste fylket der det ikke var noen rikskanaler på lufta i det hele tatt i andre kvartal og det førte til at lokalradio totalt er mer enn doblet.

I Sør-Trøndelag er det litt annerledes, ettersom de kommersielle lokalradioene i Trondheim ikke lenger får sende på FM. Dermed er den totale radiolyttingen gått ned, mens lokalradioer som Nea Radio opplever en tilstrømning av nye lyttere.

Tallene er hentet fra lokalradioundersøkelsen som Kantar TNS lager for Norsk lokalradioforbund. Alle tall er gjennomsnittlig daglig oppslutning i hele fylket for ett kvartal, enten Q2 2016 eller Q2, 2017.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar