Generalsekretær i Caritas, Martha Rubiano Skretteberg, Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre og Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Radio Latin-Amerika.
Radionyheter

Lokalradioer med viktig valgstoff

Mange lokalradioer gjør en stor jobb foran stortingsvalget. Radio Latin Amerika arrangerte pressetreff med statsministerkandidat Jonas Gahr Støre om innvandrermedier. Også på Radio 3 Bodø har det vært stor fokus på valget. 

Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre synes det er helt avgjørende at innvandrere forstår viktigheten ved å bruke stemmeretten. Det kom fram på et pressetreff Radio Latin-Amerika nylig arrangerte, sammen med Caritas.

Mens 80 prosent av nordmenn uten innvandrerbakgrunn stemte ved forrige stortingsvalg, var dette tallet kun på 54 prosent hos innvandrere, ifølge tall fra SSB.

Byrådsleder Raymond Johansen er, i likhet med statsministerkandidat Jonas Gahr Støre, bekymret for den lave deltakelsen:

-Vi bruker alle kanalene til å spre informasjon om viktigheten av å stemme, men samtidig kan vi ikke gjøre husbesøk på grunn av corona-restriksjonene, sa Johansen.

Appell til innvandrermedier

Følgende innvandrermedier deltok på konferansen: Avisa Utrop, NorSom News, Radio Latin-Amerika, Radio Inter FM, Radio Wataha og Radio Mangfold Norge. Samlet har disse kanaler titusenvis av lyttere og lesere med bakgrunn fra Pakistan, Polen, Tyrkia, Somalia, Syria, Irak og Latin-Amerika.

Jonas Gahr Støre trakk frem viktigheten et åpent demokrati har i et samfunn.

-Demokrati er et dyrekjøpt gode og det er ingen selvfølge med et demokratisk valg. Det må vi slå ring rundt. Vi må bruke stemmeretten vår, fastslo partileder Gahr Støre i sin appell overfor innvandrer-mediene som var tilstede.

Bred dekning av valget

– Det er vi i Radio Latin-Amerika som har tatt initiativet til pressetreff hos Caritas for å treffe politikere, forteller redaktør Hans Dahle. Radioen fikk tilskudd fra Medietilsynet til valginformasjon ved Stortingsvalget.

– Vi har produsert flere valgspot på norsk, samisk, engelsk, spansk, portugisisk, polsk, urdu, somalisk som sendes daglig hos oss. Vi har intervjuet representanter for politiske partier, produsert podcast, blant annet en serie på 4 deler hvor alle politiske partier og deres program blir presentert, forteller Dahle.

Også valgfokus i Nordland

En annen lokalradio som har gjort jobben før Stortingsvalget er Radio 3 Bodø.

– Vi har invitert alle stortingspartiene inn til oss hvor de får fem minutter hver til å fortelle om hva de ønsker å jobbe for lokalt i Bodø og Nordland dersom de kommer inn på stortinget, forteller Benjamin Solås i Radio 3 Bodø.

– Samtidig utelukker vi ikke at det kan komme noen kritiske oppfølgingsspørsmål i løpet av praten for å sette representantene fra de forskjellige partiene litt på prøve.

Innslagene er publisert på lokalradioens nettside og sendes på lufta før valget.

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.